С Карлос Саура във вихъра на танца

С Карлос Саура във вихъра на танца | StandartNews.com

Утре вечер Домът на киното предлага среща с новата творба на прочутия испанец

Документалната му лента "Аржентина" показва най-добрите майстори на Зонда фолклора

Кинокласикът Карлос Саура отново ни разкрива магията на музиката. Прочутият испанец ни предлага очарователно турне, съчетаващо миналото, настоящето и бъдещето на един жанр във филма си "Аржентина". Любителите на седмото изкуство могат да го видят в рамките на Киномания довечера в Дома на киното от 19 ч., на 25 ноември в Euro Cinema от 20 ч. и на 28 ноември, пак там от 17.15.

Документалната лента този път ни запознава с аржентинския Зонда фолклор чрез най-добрите му представители. С помощта на серия от красива хореография от картини се проследява историята, богата на оригинална култура. Уникалният мизансцен, който кинорежисьорът използва, се смесва с внушаващи благоговение традиционни песни, представени от най-големите групи и изпълнители. Поетично, наситено с движение, това изпълнение на живо с хореограф Карлос Саура показва цялата история на страната на фона на китари и акордеони. В главните роли са китаристът, композитор и автор на песни Педро Азнар, фолкмузикантът Хуан Фалу и колежката му Мариан Фариас. "В моята работа разчитам много на интуицията си. Понякога от една картина, една снимка, от един музикален или литературен откъс се заражда филм. Всеки елемент оказва определено влияние. Тъй като киното е част от моя живот, аз се опитвам да уловя и да асимилирам всяко нещо, което ми харесва или ме вълнува. Ако мога да му дам някаква изразна форма, то в моите филми аз ще бъда силно повлиян от всичко, което ме привлича във всеки момент", споделя Саура в интервю за френското сп "Image et Son".

Критици, публика и фенове на киното от цяла Испания и света са единодушни, че създателят на киношедьоврите "Фадо", "Танго", "Кармен", "Кървава сватба" е гений в това което прави, при това един от най-оригиналните в родината си. С над половин век опит, режисирайки впечатляваща колекция от филми, той демонстрира и дори персонализира развитието на испанското кино. Въпреки че е роден по време на пика на диктатурата на Франциско Франко, 83-годишният днес Саура израства в творческа атмосфера, която родила страстта му към изкуство, музика и артистично изразяване. Започва с фотография, но бързо добавя към таланта си и филмовото творчество. По-късно продължава да учи индустриален инжинеринг, но бързо се ориентира към журналистиката, фотографията и киното, където по-добре можел да подхранва артистичната си страст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай