Развигор и Стефан Димитров – Близнаци по зодия и талант

Известните музиканти са родени на 28 май, но с 9 години разлика

Развигор и Стефан Димитров – Близнаци по зодия и талант | StandartNews.com

Развигор Попов и Стефан Димитров са Близнаци по зодия и талант, независимо, че авторът на „Зелената стара чешма“ е роден 9 години преди композитора на „Нека да е лято“. Между тях могат да се коментират сериозни паралели. И двамата са дългогодишни съпрузи на две абсолютни звезди в родната поп музика – Мими Иванова и Богдана Карадочева. Имат по един наследник от първите си бракове – Пепи Попов и Миряна Димитрова.  Дъщерите им са прекалено образовани, при това в Европа  – Ина и Миряна имат по няколко магистърски степени съответно от Берлин и Лондон. Щастливи дядовци са на чаровни внуци. Най-сериозното им професионално родство идва от неоспорим факт – творят само хитове, познати на целия български народ, евъргрийни, които остават за следващите поколения. Въпреки че и двамата са скептици и ироници, няма как да не признаят, че макар че животът е кратък, изкуството е вечно.          

Родът

Предшествениците им са еднакво изкушени от музите, макар и някои от тях съвсем „неофициално“.  Бащата на Развигор е тенор и хоров диригент, дядо му и прадядо му се свещеници и, естествено, пеят в селската църква. Чичовците и една от лелите на Стефан цял живот пишат, което самият той окачествява като истинска графомания. „Лечка ми остави в наследство стотици приказки и едно либрето за балет „Червеният мак“. Чичо Митко редеше сценарии за комични филми, но нито един не мина – не бяха идейно издържани. Единственият, който успя, беше чичо Мики – най-малкият брат на баща ми. Болен иманяр... В края на живота си издаде сборник с иманярски разкази „Злато“ и беше много горд с тях. Не са лоши“, спомня си Стефан. И двамата растат при роднините в провинцията – Развигор в родопското Ресилово, Стефан – при фамилията на рано починалата си майка във Враца.

Началото

Развигор още от ученик организира банди, които свирят по танцовите вечеринки. И понеже от малък е цар на пианото, не пропуска всяка възможност да изкара някой и друг хонорар из нощните клубове през 60-те. Стефан от трети клас пее в „Бодра смяна“.  Прочутият хор на Бончо Бочев и дъщеря му Лиляна редовно участва в спектаклите на Софийската опера – „Борис Годунов“, „Тоска“, „Кармен“, „Бохеми“... „Миризмата на сцената, гримовете, костюмите, декорите, всичко – помня и до днес. Беше вълнуващо и незабравимо. Знаехме всички тайни места на огромната сграда и сновяхме из нея, облечени в костюми от различни епохи. Получавахме по 1, 20 на представелние. Четири спектакъла по 1, 20 е равно на 4, 80. Бая пара си докарвах на месец. Купувах си вафли и шоколад „Крава“, разказва Стефан Димитров в мемоарите си. И двамата ги приемат от раз в Консерваторията, където съчетават джаз и рок с класиката.

Авери с Емил Димитров

Все още съвсем младият Емил Димитров чува още по-неизвестния Развигор Попов в „Астория“, където студентът от Консерваторията свири от късни доби до ранни зори, за да изкарва джобните си. И го вика в своя оркестър, за да обикалят България и Съветския съюз. Стефан Димитров получава обаждане от секретарката на вече мегазвездата Емил Димитров – канел го да се видят, щял да му изпрати белия си олдсмобил. „Беше в 13 часа пред „Бразилия“ – цяла София ме видя... Сега има много богатски вили, джипове, джетове, спорти коли и яхти, но тогава къщата на Емил беше единствена и ме порази. Мебели, техника – всичко лъскаво и чисто. Прекрасен двор с басейн. Пълен запад – и то в „Княжево“. И се появи той. Истинска звезда. Един от най-дорите хора, които познавам. Обсебен от три неща – музика, водка и секс или водка, секс и музика. Не завиждаше, не мразеше. Не го интересуваха интриги – и изобщо нищо друго. Само тези три неща. По цял ден му идваха разни идеи и сядаше на пианото. Свирехме на четири ръце и пиехме. Пиехме и свирехме.“, връща събитията Стефан.        

Съпругите

Развигор Попов среща за първи път Мими Иванова през 1969 година – в зала „България“. По това време младата певица е гадже на Астор – тъкмо той ги запознава. „Много е талантлива“, препоръчва я илюзионистът на музиканта. Той обаче не й обръща почти никакво внимание. Не след дълго обаче чува гласът й в „Яворова пролет“ – прекрасен шлагер на Мими, Паша Христова и Мария Нейкова. Година по-късно Мими отива да пее със „Стакато“, оркестъра на Развигор – така повеляват от Концертна дирекция. Но бъдещият й съпруг отново не й обръща внимание – той е щастливо женен.  Затова пък ужасно започва да харесва звънкия й глас. След година Мими отпрашва на турне в СССР и се завръща със съпруг – Юрек Рибински от полската рок група „НоТоЦо“, която започва да си партнира със „Стакато“. Но малко по-късно Юрек трябва да се прибере в Полша, където е зарязал първата си жена заради Мими, а тя пък заминава със „Стакато“ за концерти из Съветския съюз. Ето там става „заварката“. Когато се прибират в София, Мими и Развигор си дават дума, че ще се завърнат при брачните си партньори, но любовните страсти са по-силни от тях. Срещат се тайно, докато Зорница Попова един ден не им казва: „Стига вече, изяснете се и се оженете“. Правят го, като остават добри приятели с предишните си половинки.

Първото брачно приключение на Стефан Димитров завършва в същата тоналност. Среща Радостина, майката на Миряна, докато пее и свири на месеца на българската култура в Прага. Тя е на 23 – страхотна мацка, звезда на балет „Арабеск“. Женят се две години по-късно, докато той е войник в Ансамбъла на строителните войски. „Бракът ни тръгна артистично. „Арабеск“ бяха непрекъснато по дълги турнета – Индонезия, Нигерия, Зимбабве, Белкия и къде ли не. „Студио В“ също. Когато се засичахме в София, аз се мъкнех по балетни купони или обратното – Радостина идваше с нас“, разказва Стефан Димитров в „Мъжът на 60“. Но пресича пътя си с Богдана Карадочева, с която някога седят на един чин в кварталното училище. И се започва една любов – досущ като „Ние сме безнадежден случай“. Когато тръгват заедно на гастрол в Малта, певицата все още е щастливо задомена – с режисьора Димитър Аврамов. Но там, на божествения остров в Средиземно море, те са двамата и само на 30. Следват бурни чувства, подслонени в апартамент на приятел в Милано. Там, в Италия, Стефан и Богдана разбират, че са един за друг, но в деня на съдбоносното прозрение, в София се ражда Миряна. В София слизат от самолета и се разделят – но само за дни. Виждат се тайно и всеки ден се кълнат във вечна любов по телефона. Но тръгнат ли по турнета из родината, отново са неразделни – по 80 концерта годишно с „Вариант Б“. В София – всеки си е вкъщи. „Много беше тегаво. Разведохме се. Доста след това се оженихме и вече толкова години тя продължава да ме търпи такъв, какъвто съм. Заядливо и сприхаво старче. Сега“, откровен е Стефан Димитров. И той, и Развигор Попов винаги се поздравяват на 28 май. Заканили са се някой ден да направят и концерт точно на тази дата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай