Четвъртък,

Развигор и Стефан Димитров – Близнаци по зодия и талант

От: Агенция Стандарт -
294
Развигор и Стефан Димитров – Близнаци по зодия и талант
A
A
A

Развигор Попов и Стефан Димитров са Близнаци по зодия и талант, независимо, че авторът на „Зелената стара чешма“ е роден 9 години преди композитора на „Нека да е лято“. Между тях могат да се коментират сериозни паралели. И двамата са дългогодишни съпрузи на две абсолютни звезди в родната поп музика – Мими Иванова и Богдана Карадочева. Имат по един наследник от първите си бракове – Пепи Попов и Миряна Димитрова.  Дъщерите им са прекалено образовани, при това в Европа  – Ина и Миряна имат по няколко магистърски степени съответно от Берлин и Лондон. Щастливи дядовци са на чаровни внуци. Най-сериозното им професионално родство идва от неоспорим факт – творят само хитове, познати на целия български народ, евъргрийни, които остават за следващите поколения. Въпреки че и двамата са скептици и ироници, няма как да не признаят, че макар че животът е кратък, изкуството е вечно.          

Родът

Предшествениците им са еднакво изкушени от музите, макар и някои от тях съвсем „неофициално“.  Бащата на Развигор е тенор и хоров диригент, дядо му и прадядо му се свещеници и, естествено, пеят в селската църква. Чичовците и една от лелите на Стефан цял живот пишат, което самият той окачествява като истинска графомания. „Лечка ми остави в наследство стотици приказки и едно либрето за балет „Червеният мак“. Чичо Митко редеше сценарии за комични филми, но нито един не мина – не бяха идейно издържани. Единственият, който успя, беше чичо Мики – най-малкият брат на баща ми. Болен иманяр... В края на живота си издаде сборник с иманярски разкази „Злато“ и беше много горд с тях. Не са лоши“, спомня си Стефан. И двамата растат при роднините в провинцията – Развигор в родопското Ресилово, Стефан – при фамилията на рано починалата си майка във Враца.

Началото

Развигор още от ученик организира банди, които свирят по танцовите вечеринки. И понеже от малък е цар на пианото, не пропуска всяка възможност да изкара някой и друг хонорар из нощните клубове през 60-те. Стефан от трети клас пее в „Бодра смяна“.  Прочутият хор на Бончо Бочев и дъщеря му Лиляна редовно участва в спектаклите на Софийската опера – „Борис Годунов“, „Тоска“, „Кармен“, „Бохеми“... „Миризмата на сцената, гримовете, костюмите, декорите, всичко – помня и до днес. Беше вълнуващо и незабравимо. Знаехме всички тайни места на огромната сграда и сновяхме из нея, облечени в костюми от различни епохи. Получавахме по 1, 20 на представелние. Четири спектакъла по 1, 20 е равно на 4, 80. Бая пара си докарвах на месец. Купувах си вафли и шоколад „Крава“, разказва Стефан Димитров в мемоарите си. И двамата ги приемат от раз в Консерваторията, където съчетават джаз и рок с класиката.

Авери с Емил Димитров

Все още съвсем младият Емил Димитров чува още по-неизвестния Развигор Попов в „Астория“, където студентът от Консерваторията свири от късни доби до ранни зори, за да изкарва джобните си. И го вика в своя оркестър, за да обикалят България и Съветския съюз. Стефан Димитров получава обаждане от секретарката на вече мегазвездата Емил Димитров – канел го да се видят, щял да му изпрати белия си олдсмобил. „Беше в 13 часа пред „Бразилия“ – цяла София ме видя... Сега има много богатски вили, джипове, джетове, спорти коли и яхти, но тогава къщата на Емил беше единствена и ме порази. Мебели, техника – всичко лъскаво и чисто. Прекрасен двор с басейн. Пълен запад – и то в „Княжево“. И се появи той. Истинска звезда. Един от най-дорите хора, които познавам. Обсебен от три неща – музика, водка и секс или водка, секс и музика. Не завиждаше, не мразеше. Не го интересуваха интриги – и изобщо нищо друго. Само тези три неща. По цял ден му идваха разни идеи и сядаше на пианото. Свирехме на четири ръце и пиехме. Пиехме и свирехме.“, връща събитията Стефан.        

Съпругите

Развигор Попов среща за първи път Мими Иванова през 1969 година – в зала „България“. По това време младата певица е гадже на Астор – тъкмо той ги запознава. „Много е талантлива“, препоръчва я илюзионистът на музиканта. Той обаче не й обръща почти никакво внимание. Не след дълго обаче чува гласът й в „Яворова пролет“ – прекрасен шлагер на Мими, Паша Христова и Мария Нейкова. Година по-късно Мими отива да пее със „Стакато“, оркестъра на Развигор – така повеляват от Концертна дирекция. Но бъдещият й съпруг отново не й обръща внимание – той е щастливо женен.  Затова пък ужасно започва да харесва звънкия й глас. След година Мими отпрашва на турне в СССР и се завръща със съпруг – Юрек Рибински от полската рок група „НоТоЦо“, която започва да си партнира със „Стакато“. Но малко по-късно Юрек трябва да се прибере в Полша, където е зарязал първата си жена заради Мими, а тя пък заминава със „Стакато“ за концерти из Съветския съюз. Ето там става „заварката“. Когато се прибират в София, Мими и Развигор си дават дума, че ще се завърнат при брачните си партньори, но любовните страсти са по-силни от тях. Срещат се тайно, докато Зорница Попова един ден не им казва: „Стига вече, изяснете се и се оженете“. Правят го, като остават добри приятели с предишните си половинки.

Първото брачно приключение на Стефан Димитров завършва в същата тоналност. Среща Радостина, майката на Миряна, докато пее и свири на месеца на българската култура в Прага. Тя е на 23 – страхотна мацка, звезда на балет „Арабеск“. Женят се две години по-късно, докато той е войник в Ансамбъла на строителните войски. „Бракът ни тръгна артистично. „Арабеск“ бяха непрекъснато по дълги турнета – Индонезия, Нигерия, Зимбабве, Белкия и къде ли не. „Студио В“ също. Когато се засичахме в София, аз се мъкнех по балетни купони или обратното – Радостина идваше с нас“, разказва Стефан Димитров в „Мъжът на 60“. Но пресича пътя си с Богдана Карадочева, с която някога седят на един чин в кварталното училище. И се започва една любов – досущ като „Ние сме безнадежден случай“. Когато тръгват заедно на гастрол в Малта, певицата все още е щастливо задомена – с режисьора Димитър Аврамов. Но там, на божествения остров в Средиземно море, те са двамата и само на 30. Следват бурни чувства, подслонени в апартамент на приятел в Милано. Там, в Италия, Стефан и Богдана разбират, че са един за друг, но в деня на съдбоносното прозрение, в София се ражда Миряна. В София слизат от самолета и се разделят – но само за дни. Виждат се тайно и всеки ден се кълнат във вечна любов по телефона. Но тръгнат ли по турнета из родината, отново са неразделни – по 80 концерта годишно с „Вариант Б“. В София – всеки си е вкъщи. „Много беше тегаво. Разведохме се. Доста след това се оженихме и вече толкова години тя продължава да ме търпи такъв, какъвто съм. Заядливо и сприхаво старче. Сега“, откровен е Стефан Димитров. И той, и Развигор Попов винаги се поздравяват на 28 май. Заканили са се някой ден да направят и концерт точно на тази дата. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички