Рашидов обясни защо е назначил Морфов

Рашидов обясни защо е назначил Морфов  | StandartNews.com

София. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е назначил Александър Морфов за директор на Народен театър "Иван Вазов", защото "е голям български режисьор и творец."

Морфов ще заема длъжността временно, а новото назначение се наложи, тъй като досегашният директор на Народния театър Павел Васев се пенсионира. Той заемаше този пост от 2009 година. След това дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър "Н.О. Масалитинов" - актьорът, сценарист и режисьор Емил Бонев, определен за изпълняващ длъжността директор на Народния театър, благодари за поканата и съобщи, че няма да може да поеме поста.

"А кой да назнача, някой от Фейсбук ли? Назначих Александър Морфов, защото е голям български режисьор и творец", отговори Рашидов на въпрос, защо е назначил именно Морфов.

"Зад Морфов седят 250 големи български артисти, които трябва да са обединени около кауза, мотивирани да работят. Театърът обича Морфов и го иска", каза Рашидов, цитиран от БГНЕС.

Според него, театър има заради публиката, а публиката обича представленията.

"Да спрем този начин на говорене, защото е талантлив човек, а всеки има характер и може да говори каквото си иска", коментира още Рашидов.

Запитан какво трябва да се случи, за да бъде изложена изнесената вчера колекция от картини от Корпоративна търговска банка /КТБ/, Рашидов отвърна, че за това отговаря прокуратурата.

"Единственото, което може да направим ние, е да ги съхраним, за да не бъдат загубени и да направим идентификация, за да кажем на прокуратурата кои са авторите, кои са картините и от кои години са", уточни културният министър.

"Прибрани са на топло по бройки, ще се установи дали няма и копия, има и скулптури. Сега са прибрани при Божидар Димитров, докато се установят нещата", каза Рашидов.

По думите му, прокуратурата конфискува произведенията и те ще се дадат на държавата, ако ли не - ще се върнат на собственика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай