Пуснаха марка с лика на Кристо

Младата илюстраторка Михаела Караджова изпълнява поръчка от министерството на транспорта

Пуснаха марка с лика на Кристо | StandartNews.com

Да изобразиш лика на Христо Явашев-Кристо върху пощенска марка само няколко месеца, след като той напусна света, който завинаги остана разделен по отношение на неговото изкуство - пред това предизвикателство се изправя Михаела Караджова. Тя приема поканата на министерството на транспорта веднага, макар и в онзи момент да не е сигурна, че е готова да се справи с тази задача.

"Имах колебания. Не в началото, защото в началото бях много ентусиазирана, че ще правя тази марка. Притесненията ми дойдоха по-късно, когато вече осъзнах колко голямо и значимо нещо е това. Поради тази причина малко се забавих - около 2-3 седмици. След това вече се поотпуснах и започнах работа по проекта", сподели Михаела в ефира на bTV.

За нея Кристо винаги ще остане пример за творец, който не само мечтае за това, което изглежда невъзможно, а го реализира.

"Той е просто един много свободен човек и това си личи в изкуството му. Ако имаше граници, изкуството му нямаше да бъде по същия начин. Нямаше да го възприемаме и ние - и донякъде това ми помага и ми служи за пример и на мен: да не си слагам граници, да се освобождавам", споделя младата илюстраторка.

Върху марката Кристо е изобразен как опакова себе си. За вдъхновение служи арт инсталацията му върху моста Пон Ньоф в Париж през 1985-а. Изборът на френската столица не е случаен - това е мястото, където артистът среща своята Жан-Клод. Веднага след пускането ѝ пощенската марка се радва на изключителен интерес. Образуват се дори опашки пред филателния магазин на Централни пощи в София, а коментарите и реакциите на хората са изключително положителни. Михаела вече е изпратила и първото писмо с марката, илюстрирана от нея.

"Изпратих писмо на един мой много близък приятел в Испания, който е страшно голям почитател на Кристо. Отделно майка му работи за пощата и изпратих и на двамата по една марка", разказва тя.

Кристо беше гражданин на света. За него работата беше пътешествие. Тази философия следва и младата авторка.

"Човек не е роден да бъде на едно и също място. Той не принадлежи, според мен, само на държавата, в която се е родил. Той е човек на света и аз се смятам също за човек на света. Обичам България, има си нейните плюсове и минуси. Но се надявам нещата да стават по-добре тук за всички артисти и за всички хора", казва Михаела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай