Пускат пощенска марка с лика на Кристо

Дизайнът и илюстрацията е дело на Михаела Караджова

Пускат пощенска марка с лика на Кристо | StandartNews.com

Ликът на световноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев-Кристо, който тази година почина на 85-годишна възраст, е вече на марка от Български пощи. Дизайнът и илюстрацията е дело на Михаела Караджова, известна с артистичния псевдоним Stalker since 1993, предаде Би Ти Ви. 

"Това е първата пощенска марка за Христо Явашев, известен като Кристо, и е първата марка с моя дизайн и илюстрация върху нея. Казвайки това на глас и пишейки го е сюреалистично, защото е отвъд мечтите ми", споделя Михаела Караджова във "Фейсбук". 

Пощенската марка в блок излиза в тираж от 5100 броя, като със специалния пощенски печат отбелязват 85-годишнината от рождението на Кристо. 

"Поканата да проектирам специален печат и пощенска марка за такъв невероятен артист като Кристо, на когото се възхищавам, е нещо, което ще помня завинаги с чест и благодарност", казва Михаела. 

"Отне ми седмици, за да имам смелостта да започна неговото портретуване. Когато нещо е толкова голямо и се възхищаваш на човека, който ще портретуваш, изпитваш нуждата да покажеш уважение към неговата личност и изкуство и да не прецакаш нещата", допълва илюстраторката.

"След почти обсесивно дълги проучвания, четене на книги, статии и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до идеята той сам да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство", казва Караджова.

"Кристо е гражданин на света, но вярвам, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 г. и годината, в която те се влюбват. По думите му: "След като избягах от България през Прага, мечтата ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко", допълва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай