Пускат монета за ЧРД на Елизабет II

Монети от пет лири се издават само за много специални случаи

Пускат монета за ЧРД на Елизабет II | StandartNews.com

Британският Кралски монетен двор ще пусне специална монета от пет лири в чест на предстоящия 95-и рожден ден на Елизабет Втора, предаде ДПА. Върху монетата ще бъде гравиран цитатът "Моето сърце и моята преданост" - препратка към обещанието, което кралицата дава на поданиците си в първото си предавано по телевизията коледно обръщение към нацията през 1957-а.

Монети от пет лири не се използват във всекидневието и традиционно се издават само за много специални случаи. Елизабет II, чийто рожден ден е на 21 април и която ще стане първият британски монарх, достигнал до 95-годишна възраст, е изобразена на обикновени монети и банкноти от британската валута.

Колекционерите със сигурност ще се зарадват на новината, че освен монетата в чест на 95-ия рожден на кралицата, ще могат да прибавят към колекциите си още четири възпоменателни монети, които ще се появят през 2021-а. Те ще бъдат посветени на 50-годишнината от Десетичния ден - 15 февруари 1971-а., когато Великобритания въвежда десетичната парична система, на 75-годишнината от смъртта на изобретателя Джон Логи Беърд и на литературните икони Уолтър Скот и Хърбърт Уелс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай