PSS: Няма конфликт Авторски права vs Свободно споделяне

PSS: Няма конфликт Авторски права vs Свободно споделяне | StandartNews.com

„Ще бъдем само аз и ти или светът ще изгори", пеят група PSS (Pimp Switch Sequence). Те са: гласът и присъствието на чаровната Сандра, барабанистът с коси до кръста Константин и Василен (Лени) – композитор, китарист и музикален мениджър със 100 идеи в минута. PSS в момента си търсят нов басист, който да се включи в приключението.

А то започва в далечната 2005 г. в Солун, Гърция, като училищен проект. От оригиналния състав в момента е останал само Лени. „В началото всеки си свиреше своята част и никой не слушаше останалите, просто много се кефехме, че след няколко месеца свирене на инструмент можем да изкараме цяла песен. Много не се интересувахме от пеене, „вокал" беше един приятел, който просто викаше на микрофона", спомня си със смях той. През годините заради това, че са училищна банда, сменят много басисти и барабанисти, както и няколко певици.

Константин е на барабаните от 2013 г. Докато обсъждат прослушването на кандидатите за басист, той разсъждава, че може би трябва известно време да свирят с всеки, за да вземат решение кой е най-подходящ. „Вие кога решихте, че ще свиря с вас?", пита останалите. „Още първият път, когато свирихме. Просто свършихме сета и – това беше", отсича Сандра.

Сандра и Василен се запознават на един рожден ден с караоке през 2009-2010 година и от тогава нейният глас е отличителен белег на PSS. „Аз имах типичния български акцент на английски, хубав и сочен, голям проблем ми беше произношението", признава си Сандра. „Но за Василен то е много важно и той много ми помогна да си го оправя."

Почти целият репертоар на групата е на английски, както заради мултикултурната среда, така и защото на този език по-лесно се пишат песни, отколкото на български. Новата песен „Мечта" е първата на български език, но вероятно няма да е последната, тъй като групата вече е изцяло в роден състав.

 

Най-важното за всички в PSS е това, че сами си пишат песните – и текстовете, и музиката, и аранжиментите. На първо място, така ги чувстват по-лични, това ги прави и по-разпознаваеми, а освен това не искат да се ангажират с външни текстописци и композитори, където отношенията стават доста сложни по отношение на авторските права. Техните песни са защитени в Мюзикаутор за публично разпространение, но всеки може да ги слуша безплатно на сайта на PSS, в каналите им в Youtube и SoundCloud.

„Ние сме на мнение, че не можем да изкарваме пари от авторски права на този етап. Мисля, че в България това никога няма да е възможно", разсъждава Сандра. Според нея е нормално, но и тъжно, че повечето музиканти трябва да работят нещо съвсем друго, за да се издържат, и само в свободното си време се занимават с това, което наистина обичат. Тя е куклена актриса, което пак е в сферата на изкуството. Константин е инженер биотехнолог и е еднакво запален както по музиката, така и по науката. „Добрите музиканти правят пари от концерти, от участия на живо, а не чакат на авторски права", смята той. Примерът на големите звезди показва, че когато ги харесват много хора, те пълнят зали и стадиони да ги видят и чуят на живо, купуват тениски и албуми и няма значение, че преди това са слушали музиката безплатно.

На въпроса как се става известен, Василен отговаря: „Малко по малко, това е истинският път. Като пишем авторски песни, като правим концерти и хората ни научават. В крайна сметка тези, които се интересуват от такава музика и клубен живот, не са толкова много в България. То вече става, даже онзи ден в едно заведение едно момче ме разпозна, и дори уцели името на групата." Това е постижение, защото абревиатурата PSS много често „се губи" на хората. „PSP, PMS, как ли не са ни наричали", смее се Лени. Той е единственият в бандата, който изцяло се е отдал на музиката. Завършил е Музикален бизнес мениджмънт в най-доброто учебно заведение за тази специалност в Лондон – University of Westminster.

Младият музикален мениджър обяснява, че всъщност няма такъв конфликт между защитата на авторските права и свободното разпространение на музика, както се твърди постоянно. Той е регистрирал песните на PSS в онлайн дистрибуционни мрежи, които ги разпространяват в разнообразни формати като Spotify, iTunes и Amazon, където потребителите слушат или свалят песен срещу символична за тях сума, като все пак подкрепят авторите. Групата дори получава малки суми от авторски права от Youtube, докато феновете слушат напълно безплатно.

Не парите, а любовта към музиката е главното, което движи всички в PSS. Слушат разнообразни стилове – момчетата си падат по класически, тежък, алтърнатив и прогресив рок, а Сандра обожава филмова музика. „И много PSS, разбира се! Басистът ни също основно това ще слуша първите няколко месеца", шегува се тя. „Аз съм много критична и като се слушам, постоянно откривам неща в изпълнението, които ме дразнят, но в последните парчета направо забравям, че аз пея. Но никога не мога да забравя китарата на Василен!", споделя Сандра.

Китарата на Василен, гласа на Сандра и барабаните на Константин ще чуем в акустичен концерт в Арт Хостел в София на 21 март, петък. А с всички жици PSS ще забият на откриването на националния мотосъбор на 29 март – в края на шествието, пред Националния исторически музей в Бояна.

За лятото също кроят много планове – от концерти и фестивали из Балканите до нови песни с дъх на слънце, с вкус на енергия и с цвят на мечти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай