Петък,

Първи графити фестивал у нас

От: Стандарт, сн. БГНЕС -
Първи графити фестивал у нас
A
A
A

Български улични артисти преобразяват подлеза, свързващ метрото с Централната автогара в София. Инициативата е част от графити фестивала „Graff Express“, който се провежда за първи път у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Облагородяваме подлеза чрез улично изкуство и графити. Осем артисти са намесени в преобразяването и това са Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk“, обяснява Йоан Ценков, който е един от художниците и представител на Фондация „Вижънъри“, организатор на събитието.

Ценков добавя, че 12 000 лв. струва превръщането на 300 кв. м от подлеза в едно по-приветливо място и това се случва с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ на Столичната община.

„Посланието и темата като цяло на фестивала е толерантността между хората, толерантността в общуването. Това се показва чрез осемте различни художници. Всеки един от тях има свой стил и е различен, но са заедно, на една стена и съчетават своите рисунки по определен начин“, подчертава той и добавя, че най-добрите графити артисти от различни краища на България ще имат за задача да претворят идеите си в обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото, а именно: Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби и София като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация.

Творческият проект ще бъде завършен на 13 август и представен в онлайн тур, в който някои от самите художници ще разкажат повече за произведенията си.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички