Сряда,

Първата чернова на „Малкият принц“

От: стандарт -
221
Първата чернова на „Малкият принц“
A
A
A

 

"Имало едно време едно дете, което веднъж открило съкровище. Но то се оказало трудност за детето, чиито очи не можели да го разберат, а ръцете му - да държат и накрая те били обзети от тъга".

Така в писмо до възлюбената си – художничката Консуело Сунсин-Сандовал, писателят Антоан дьо Сент-Екзюпери показва първата чернова на началото на литературния шедьовър „Малкият принц“ . Писмото на писателя е написано в Буенос Айрес през есента на 1930 г., 12 години преди да бъде издадена книгата за първи път.

Общо 170 неиздавани досега писма между двамата влюбени са най-голямата изненада на новооткритата изложба в Лион „Малкият принц на планетата на хората“, включена в програмата на тържествата по повод 75-ата годишнина от публикуването във Франция на повестта, съобщи ТАСС. Изложбата ще е достъпна до ноември.

Шедьовърът, издаден в Париж през пролетта на първата следвоенна година, е преведен на 457 езика по света и по брой преводи отстъпва само на Библията. 200 милиона копия са продадени в целия свят.

Тържествата отбелязват и 120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери, написал първата си приказка едва 6-годишен.

Музата на най-известната му повест с приказки е Консуело от Салвадор, дъщеря на богати земевладелци, своенравна, експанзивна, капризна и избухлива, но Антоан я обожавал. Именно тя е първообразът на Розата от „Малкия принц”. Зад образа на Лисицата пък се крие най-добрата приятелка на Екзюпери Силвия Рейнхард.

За истинската причина, вдъхновила Екзюпери да напише „Малкия принц” има версия, че е  „Малката русалка” на Андерсен, приказката, която прочел след възстановяване от поредната си самолетна катастрофа.

Твърди се, че първият екземпляр на книгата преди окончателните редакции я е видяла не Консуело, а негов приятел. Заминавайки на фронта, Сент-Екзюпери оставил смачкан плик с черновата на масичка в преддверието на дома на свой приятел. 140-страничния ръкопис бил задраскван, редактиран, написан с нечетлив почерк и покрит с петна от кафе и изгорено от цигари. В бележката към него пишело:

„Искам да ти подаря нещо изумително, но това е всичко, което имам”.

Сент-Екзюпери написва повестта докато спи в хотел в Ню Йорк през 1942 г., а тя се появява във Франция едва две години след смъртта на писателя през 1944 г.

По време на разузнавателна мисия самолетът му изчезва и дълго никой не знае какво се е случило. Едва през 1998 г. близо до Марсилия е открита сребърната идентификационна гривна на Антоан дьо Сент Екзюпери. През 2004 г. са намерени останките от неговия самолет Lockheed P-38 Lightning.

Правата върху литературното му наследство се поделят между вдовицата, която умира през 1979 година и други роднини на писателя. Защитени са за 88 години, тоест до 2032 година.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички