Първата чернова на „Малкият принц“

Излезе непубликувана кореспонденция на Сент- Екзюпери с музата му Консуело

Първата чернова на „Малкият принц“ | StandartNews.com

 

"Имало едно време едно дете, което веднъж открило съкровище. Но то се оказало трудност за детето, чиито очи не можели да го разберат, а ръцете му - да държат и накрая те били обзети от тъга".

Така в писмо до възлюбената си – художничката Консуело Сунсин-Сандовал, писателят Антоан дьо Сент-Екзюпери показва първата чернова на началото на литературния шедьовър „Малкият принц“ . Писмото на писателя е написано в Буенос Айрес през есента на 1930 г., 12 години преди да бъде издадена книгата за първи път.

Общо 170 неиздавани досега писма между двамата влюбени са най-голямата изненада на новооткритата изложба в Лион „Малкият принц на планетата на хората“, включена в програмата на тържествата по повод 75-ата годишнина от публикуването във Франция на повестта, съобщи ТАСС. Изложбата ще е достъпна до ноември.

Шедьовърът, издаден в Париж през пролетта на първата следвоенна година, е преведен на 457 езика по света и по брой преводи отстъпва само на Библията. 200 милиона копия са продадени в целия свят.

Тържествата отбелязват и 120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери, написал първата си приказка едва 6-годишен.

Музата на най-известната му повест с приказки е Консуело от Салвадор, дъщеря на богати земевладелци, своенравна, експанзивна, капризна и избухлива, но Антоан я обожавал. Именно тя е първообразът на Розата от „Малкия принц”. Зад образа на Лисицата пък се крие най-добрата приятелка на Екзюпери Силвия Рейнхард.

За истинската причина, вдъхновила Екзюпери да напише „Малкия принц” има версия, че е  „Малката русалка” на Андерсен, приказката, която прочел след възстановяване от поредната си самолетна катастрофа.

Твърди се, че първият екземпляр на книгата преди окончателните редакции я е видяла не Консуело, а негов приятел. Заминавайки на фронта, Сент-Екзюпери оставил смачкан плик с черновата на масичка в преддверието на дома на свой приятел. 140-страничния ръкопис бил задраскван, редактиран, написан с нечетлив почерк и покрит с петна от кафе и изгорено от цигари. В бележката към него пишело:

„Искам да ти подаря нещо изумително, но това е всичко, което имам”.

Сент-Екзюпери написва повестта докато спи в хотел в Ню Йорк през 1942 г., а тя се появява във Франция едва две години след смъртта на писателя през 1944 г.

По време на разузнавателна мисия самолетът му изчезва и дълго никой не знае какво се е случило. Едва през 1998 г. близо до Марсилия е открита сребърната идентификационна гривна на Антоан дьо Сент Екзюпери. През 2004 г. са намерени останките от неговия самолет Lockheed P-38 Lightning.

Правата върху литературното му наследство се поделят между вдовицата, която умира през 1979 година и други роднини на писателя. Защитени са за 88 години, тоест до 2032 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай