Първа самостоятелна изложба на Кристина Шишкова

Нейните „пейзажи“ не разказват някаква история, а се опитват да създадат визуално напрежение и изискват да бъдат съзерцавани известно време, за да бъдат възприети от зрителя

Първа самостоятелна изложба на Кристина Шишкова | StandartNews.com

На 17 октомври 2019 г. от 18.30 в галерия “Средец”, Министерство на културата, Кристина Шишкова ще представи първата си самостоятелна изложба в София.

Кристина Шишкова е визуален артист,която работи в сферата на живописта, като в момента живее и твори в Париж. Рисува от дете. След завършването на пловдивската художествена гимназия, където придобива добра академична база, решава да продължи обучението си в сферата на съвременното изкуство. Затова се ориентира към академия по изкуствата където ще бъде заобиколена от съвременната артистична среда.

Изборът на Кристина я насочва към Франция като център на европейското изкуство и култура. Приемат я в престижната академия в Страсбург. От 1200 кандидата за прием са избрани само 70. Специализира в ателието по живопис на Daniel Schlier. Обучението ѝ продължава шест години, от които една година преминава в академията по изящни изкуства в Щутгарт, Германия.

От четири години живее и работи в Париж и вече има собствено ателие, участва в изложби и конкурси.

Първата ѝ самостоятелна изложба в София ще е не само възможност да покаже творбите си пред българската публика, но и шанс за нови срещи, професионални изяви и споделяне на опит.

През последните години в творбите на Кристина се появяват по съвсем естествен начин изображения на минерали. Цветовете и формите на полускъпоценните камъни привличат вниманието ѝ чрез визуалния си аспект, но представляват най-вече синтез на това, което иска да изрази. Избира този мотив, тъй като той ѝ позволява да играе по някакъв начин с абстрактния, почти неестествен облик на представените елементи. По този начин използва много ярки цветове, които макар и естествени, откриващи се в природата, имат нереален аспект.

Нейните „пейзажи“ не разказват някаква история, а се опитват да създадат визуално напрежение и изискват да бъдат съзерцавани известно време, за да бъдат възприети от зрителя. Чрез инсталациите от живопис и скулптура Кристина дава възможност на  зрителя да се сблъска с форми и цветове, с визуални контрасти, които го поставят върху една нестабилна повърхност и го карат да създаде свой собствен „пейзаж“.

На изложбата в София Кристина Шишкова ще представи последните си живописни творби, както и селекция от по-важни за творчеството ѝ произведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай