Продължават разкопките в пещера „Козарника" край Белоградчик

Продължават разкопките в пещера „Козарника" край Белоградчик | StandartNews.com

Белоградчик. До 15 август продължават разкопките в историческата пещера „Козарника" край Белоградчик.

Те започнаха през 1996 от българо-френска експедиция, ръководена от ст.н.с. Николай Сираков от Археологическия институт с музей при БАН и Жан-Люк Гуадели от Института за геология и праистория на квартернера в Бордо, Франция и продължават всяка година. Находките в нея имат огромно научно значение, защото доказват, че първите европейци са преминали от Африка в Европа през Балканите.

В пещерата са открити останки от хора и животни, живели преди 1 – 1,4 млн. години. И през това лято археолозите са попаднали на интересни находки – останки от работилница за накити, както и на черупки на малки охлювчета, използвани за накити. Има следи и от шнур, който е свързвал черупките в огърлица. Датирани са на 38 000 години.

Това е доказателство за ранно символно мислене у човека, твърдят археолозите.

Открити са и огнища за приготвяне на храна, за отопление и за изработка на сечива и оръжия.

В пещерата са открити кости на много животни – коне, диви говеда, мамути. Има останки от пещерни хиени, лъвове, вълци, лисици. Прачовекът е ловил големи риби в Дунав, установяват археолозите.

„Козарника" е малка пещера с дължина от 200 метра. Лесно достъпна е, но не е обект на културно-исторически туризъм. Да я превърнат в такъв планове имат и общината в Белоградчик, и в Димово, в чиято територия попада безценният археологически обект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай