Продадоха заека на Джеф Кунс за 91 милиона долара

Бившият съпруг на Чичолина отново стана най-скъпият съвременен художник

Продадоха заека на Джеф Кунс за 91 милиона долара | StandartNews.com

Джеф Кунс, бившият съпруг на Чичолина, отново стана най-скъпият съвременен художник. Скулптурата му от неръждаема стомана „Заек” бе продадена от „Кристис“ за 91 милиона долара.

Първоначалната продажна цена на "Заек" е била  80 милиона, но след като комисионните и таксите бяха добавени, крайната сума нарасна до 91, 075 милиона долара. Пластиката е придобита  от търговец на изкуство за неговия клиент Боб Мнучин - баща на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Блестящият сребърен заек, изработен от неръждаема стомана, несъмнено бе главният герой на вечерта. Това произведение - както и още други десетина, идват от колекцията на вече покойния медиен магнат Сай Нюхаус, собственик на издателството Condé Nast. Известно е, че Кунс е направил четири варианта на тази скулптура, а това е била последната, останала в частна колекция. Вечерните търгове за следвоенното и съвременното изкуство на аукционната къща в Ню Йорк й донесоха 538,9 милиона долара, а Джеф Кунс детронира Дейвид Хокни. Всъщност той се завърна на върха, след като неговото "Надуваемо куче (оранжево)" в продължение на пет години държеше рекорда, постигнат на търг за жив художник. Това се случи през 2013-а, когато кучето смени собственика си срещу 58, 4 милиона долара.

Друг успех на вечерния търг в „Кристис“ е картината на Робърт Раушенберг от 1964-а  „Buffalo II“ от колекцията на Робърт и Беатрис Майер, продадена за 88 милиона долара. По-голяма част от произведението, изработено с техниката „печат върху коприна“, е създадена скоро след убийството на американския президент Джон Кенеди, който е изобразен върху него. Художественият консултант Грейс Лий твърди, че цената на произведенията на Раушенберг все още не е достигнала своя максимум и растежът й е неизбежен. "Фактът, че цените на Раушенберг са много по-ниски, отколкото на Джаспър Джоунс и Сай Тумболи, противоречи на здравия разум - влиянието на Раушенберг върху съвременното световно изкуство, особено в Китай или Латинска Америка, е много по-голямо", отбелязва тя.

 

Традиционно търсени са произведенията на Анди Уорхол „Двоен Елвис“ (1963), продадена за 53 милиона долара, както и синият портрет на Елизабет Тейлър за 19, 3 милиона долара. Още едно произведение от колекцията на Сай Нюхаус,  „Малък електрически стол“, е продадено за 8,2 милиона долара на дилъра Брет Горви от галерия „Levz Gorvy”.

Бронзовият „Паяк“ (1997) на Луиз Буржоа бе продаден за 32 милиона долара - сега тя е най-скъпата й творба, продадена на публичен търг, а също и най-скъпото произведение на скулптор-жена.

Последният акорд на вечерния търг бе ожесточена борба, която се разгърна за последния лот - “Градина” на Джонас Ууд. Приходът от продажбата трябва да отидат в Световната организация за опазване на дивата природа (Global Wildlife Conservation, GWC). Крайният резултат многократно надвиши оценката от 700 хиляди – „Градина“ бе продадена за 4, 9 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай