Прочут демократ от Вашингтон гледа изложби в София

Лобистът Тони Подеста остана възхитен от творбите на Миряна Тодорова и Елина Кешишева

Прочут демократ от Вашингтон гледа изложби в София | StandartNews.com

Бизнесменът от Дубай Калин Стоянов, Тони Подеста, шефката на Националната галерия Яра Бубнова, международният арт дилър Стефан Стоянов и кураторът Иво Милев

 

Тони Подеста – един от най-известните лобисти на демократите във Вашингтон през последния половин век, беше инкогнито на бърза визита в София, като раздели времето си между делови разговори и две изложби. Милионерът, роден в Чикаго в семейство на гъркиня и италианец, е от най-мощните и уважавани меценати и колекционери в света. В изумителната му колекция с творби на съвременни автори доминират три легендарни еви – сръбската грандама на пърформанса Марина Абрамович, скулпторката на култовите паяци Луиз Буржоа и бразилката Беатрис Милаеж, чиито работи вървят средно по милион и половина долара.

„За всеки куратор, артист и политик е мечта да бъде поканен в дома на Тони във Вашингтон“, разкри пред „Стандарт“ международният арт дилър Стефан Стоянов, който е добър приятел с Подеста от близо 20 години. Именно той беше гидът на американеца из София. Подеста посети „Квадрат 500“, където остана очарован от пасторалните фотографии с голите френски русалки на Елина Кешишева, а след това гостува в салона на Стефан Стоянов, който в момента представя талантливата Миряна Тодорова – най-бързо пробиващата БГ художничка в Ню Йорк.         

Тони Подеста с Миряна Тодорова пред нейна картина в софийския дом на Стефан Стоянов

„Тони, чиито брат Джон Подеста беше шеф на кабинета на Хилъри Клинтън и съветник на президента Обама, и друг път е идвал в България. Преди време беше тук буквално за 24 часа – долетя от Венеция, за да види изложбата на Брайън Дейли, която направих в Пловдив, а сега ще покажа негови произведения в Бургас. Надявам се, че родните политици, с които Тони се познава, ще останат повлияни от неговото отношение към изкуството, та дано поне веднъж да помислят за културата на страната ни, а не да си прехвърлят ресорното министерство като най-нежеланата снежна топка. Нация без култура е обречена на изтребление“, коментира Стефан Стоянов. Той дискретно загатна, че докато са обядвали с Тони Подеста в „Ла Капанина“ зад опашката на Коня, политици от различни партии са пожелали да се запознаят с американеца. Подеста обаче е останал по-впечатлен от непосредствената обстановка в „Кандахар“, където се е радвал на пълна БГ програма – баница, кебапчета и дегустация на отбрани ракии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай