Прелъстителят на музите

С Колето Карамфилов и Валери Чакалов в галерия "Сезони"

Прелъстителят на музите | StandartNews.com

Известният художник Стефан Божков печели червени точки като актьор в клипа "Неонов куплет"

Стефан Божков, един от най-респектиращите и мощно хвалени художници, се завърна към тийнейджърското си амплоа. Авторът на някои от най-изящните графики на родната сцена играе барман в премиерния клип на атрактивното трио Иванка Шекерова-Елин Рахнев-Жоро от "Остава". Ефектната актриса от Хасковския театър, прочутият поет драматург и томузикантът сътвориха продукция в изискана арт естетика. Гледанията и лайкванията в мрежата набират скорост, достойна за аутобаните на Европа. Защото парчето и неговата визуализация са в стила на черно-бялото френско кино – Шекерова изпълнява в блендата на Далида силно драматичните стихове и страстната партитура на Рахнев и Жоро. Тъкмо в този спектакъл Божков стои напълно адекватно. Елин споделя, че дори не е било необходимо да режисира Стефан. Властелинът на четката и въображението се оказва ученик на Снежина Казакова – майката на трите сестри Казакови, която някога имаше страхотна школа, а самата тя беше идол за възпитаниците си. "Кака Снежа, невероятен човек, искаше да ме подготви за ВИТИЗ. Но вече ме бяха приели в Художеството училище в Казанлък. Поех обаче няколко роли в местната трупа, заради която в града идваше самият Любо Кабакчиев. По-късно се отказах, защото реших да поработя върху рисуването. Нямах мераци да ставам актьор. Докато, примерно, Митко Баненкин още в седми клас знаеше, че това е неговото бъдеще. Довери ми се, когато попаднахме заедно на национален пионерски сбор в София. А аз се колебаех", връща лентата Божков. По-късно, вече като асистент художник в телевизията, Стефан влиза в различни персонажи- дори в "Лека нощ, деца". Закъснява ли някой актьор, той е винаги насреща.

Ники Априлов го вика да бъде строг милиционер

С униформа и гаден поглед. "А през това истинската милиция ме търсеше, защото нямах софийско жителство", забавлява се днес Божков, който в онази епоха бачка като хамалин в комбинат "Сердика". "Бях в компанията на затворници, цигани и щангисти. По 16 тона прясно мляко минаваха през ръцете ми – добре, че бях тренирал самбо и джудо". Докато е асистент художник в Киноцентъра, пък попада в ленти на Милен Гетов. Прави концерти с Васа Ганчева. И през цялото време не спира да илюстрира книги. "Въобще съм в отлични отношения с музите", сигурен е Божков. Но не и с конюнктурата, която е безсмъртна – преди и след 10 ноември. Като типичен бунтар от Панагюрище, Стефан не умее да диша един и същи въздух с някои професори от Академията и се отказва доброволно от радикалната атака. След време с Кольо Карамфилов установяват, че са били еднакво неподходящи кандидати – хем далтонисти, хем непукисти, хем отрицатели на статуквото. Двамата се откриват в последните десет години от земното битие на Колето – както го наричат и до днес Елин и Божков, не желаейки да приемат, че той си е тръгнал от тях.

С Карамфилов се запознават на тавана на Илиян Симеонов

Кольо разказва истории за Стефан, дочути от общи авери и даскали, но ги доукрасява, за да звучат по-изразително. "Това е стилът му – да вкара всичко във филм. Приказен артист. Неслучайно малко преди да си отиде, ни навиваше да се отдадем на киното", коментира Божков. Той периодично сънува Карамфилов. "Казва ми, че няма проблеми – бил екстра, да не го мислим. Изглежда доволен – поотслабнал, свеж", задълбава в езотериката Стефан. Кольо му липсва и за още нещо – двамата пееха чудесно. Още една от дарбите на Божков. "Не мога да кажа, че съм музикант. В гимназията имахме банда. Репертоарът ни беше в традицията – рок балади. Свирил съм на фанфари, но нищо повече. Не ставам за музикант – там трябва денонощен труд. Малко съм мързелив. А това е важно за художниците – иначе постоянно ще бълват картини", иронизира съсловието Стефан. Затова пък чете стиховете на Рахнев – ама не вкъщи като фен, а пред публика. Постоянно ги канят из България – да представят култовата "Канела" на Елин. Затова сега Божков отново се е нахъсил на актьорството. "На снимките на "Неонов куплет" имахме пълна хармония с Шекерова. В леките паузи го ударихме на дуети – "Всяка година по същото време" на Белослава и Орлин Павлов, "Тръгвам си без шум" на Леа Иванова... Талантлив боец е Шекерова. Някой вероятно ще има претенции към нея.

Понякога хората са доста объркани в завистта и омразата

Неутрализирам ги с любов и обич. Заподозра ли, че някой не ме понася, му отвръщам с усмивка. Мога и да го прегърна – и тотално блокирам негативизма. Винаги казвам, че съм добре. Вижте Поли Генова – с нея сме добри приятели. Прекрасно същество, успя не само с глас, но и с позитивната си енергия. Който прави изкуство с чиста душа, не се проваля. Върви му. Ако съм ядосан, не пипам четка – веднага ще проличи", разкрива житейската си философия Стефан. "Зона за медитация" се нарича следващата експозиция, която Божков открива в тандем със стария боен другар Валери Чакалов. Двамата майстори предлагат от 1 юни класики и екстравагантности в столичната галерия "Ракурси" – от графики и живопис до експерименти със смесени техники. "Примерно с хартиените филтри, използвани във винарската индустрия. Еликисирът на боговете е голям помощник на художниците – от ателието до любовта", споделя още една тайна Стефан. Той отново е художествен директор на фестивала в Хасиенда бийч. "Митко Тодоранов си взе беля с нас – ние, артистите, сме си жива мафия. Който веднъж е опитал от живота ни, няма връщане назад", твърди Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай