Неделя,

Прелъстителят на музите

От: Администратор -
4045
Прелъстителят на музите
A
A
A

Известният художник Стефан Божков печели червени точки като актьор в клипа "Неонов куплет"

Стефан Божков, един от най-респектиращите и мощно хвалени художници, се завърна към тийнейджърското си амплоа. Авторът на някои от най-изящните графики на родната сцена играе барман в премиерния клип на атрактивното трио Иванка Шекерова-Елин Рахнев-Жоро от "Остава". Ефектната актриса от Хасковския театър, прочутият поет драматург и томузикантът сътвориха продукция в изискана арт естетика. Гледанията и лайкванията в мрежата набират скорост, достойна за аутобаните на Европа. Защото парчето и неговата визуализация са в стила на черно-бялото френско кино – Шекерова изпълнява в блендата на Далида силно драматичните стихове и страстната партитура на Рахнев и Жоро. Тъкмо в този спектакъл Божков стои напълно адекватно. Елин споделя, че дори не е било необходимо да режисира Стефан. Властелинът на четката и въображението се оказва ученик на Снежина Казакова – майката на трите сестри Казакови, която някога имаше страхотна школа, а самата тя беше идол за възпитаниците си. "Кака Снежа, невероятен човек, искаше да ме подготви за ВИТИЗ. Но вече ме бяха приели в Художеството училище в Казанлък. Поех обаче няколко роли в местната трупа, заради която в града идваше самият Любо Кабакчиев. По-късно се отказах, защото реших да поработя върху рисуването. Нямах мераци да ставам актьор. Докато, примерно, Митко Баненкин още в седми клас знаеше, че това е неговото бъдеще. Довери ми се, когато попаднахме заедно на национален пионерски сбор в София. А аз се колебаех", връща лентата Божков. По-късно, вече като асистент художник в телевизията, Стефан влиза в различни персонажи- дори в "Лека нощ, деца". Закъснява ли някой актьор, той е винаги насреща.

Ники Априлов го вика да бъде строг милиционер

С униформа и гаден поглед. "А през това истинската милиция ме търсеше, защото нямах софийско жителство", забавлява се днес Божков, който в онази епоха бачка като хамалин в комбинат "Сердика". "Бях в компанията на затворници, цигани и щангисти. По 16 тона прясно мляко минаваха през ръцете ми – добре, че бях тренирал самбо и джудо". Докато е асистент художник в Киноцентъра, пък попада в ленти на Милен Гетов. Прави концерти с Васа Ганчева. И през цялото време не спира да илюстрира книги. "Въобще съм в отлични отношения с музите", сигурен е Божков. Но не и с конюнктурата, която е безсмъртна – преди и след 10 ноември. Като типичен бунтар от Панагюрище, Стефан не умее да диша един и същи въздух с някои професори от Академията и се отказва доброволно от радикалната атака. След време с Кольо Карамфилов установяват, че са били еднакво неподходящи кандидати – хем далтонисти, хем непукисти, хем отрицатели на статуквото. Двамата се откриват в последните десет години от земното битие на Колето – както го наричат и до днес Елин и Божков, не желаейки да приемат, че той си е тръгнал от тях.

С Карамфилов се запознават на тавана на Илиян Симеонов

Кольо разказва истории за Стефан, дочути от общи авери и даскали, но ги доукрасява, за да звучат по-изразително. "Това е стилът му – да вкара всичко във филм. Приказен артист. Неслучайно малко преди да си отиде, ни навиваше да се отдадем на киното", коментира Божков. Той периодично сънува Карамфилов. "Казва ми, че няма проблеми – бил екстра, да не го мислим. Изглежда доволен – поотслабнал, свеж", задълбава в езотериката Стефан. Кольо му липсва и за още нещо – двамата пееха чудесно. Още една от дарбите на Божков. "Не мога да кажа, че съм музикант. В гимназията имахме банда. Репертоарът ни беше в традицията – рок балади. Свирил съм на фанфари, но нищо повече. Не ставам за музикант – там трябва денонощен труд. Малко съм мързелив. А това е важно за художниците – иначе постоянно ще бълват картини", иронизира съсловието Стефан. Затова пък чете стиховете на Рахнев – ама не вкъщи като фен, а пред публика. Постоянно ги канят из България – да представят култовата "Канела" на Елин. Затова сега Божков отново се е нахъсил на актьорството. "На снимките на "Неонов куплет" имахме пълна хармония с Шекерова. В леките паузи го ударихме на дуети – "Всяка година по същото време" на Белослава и Орлин Павлов, "Тръгвам си без шум" на Леа Иванова... Талантлив боец е Шекерова. Някой вероятно ще има претенции към нея.

Понякога хората са доста объркани в завистта и омразата

Неутрализирам ги с любов и обич. Заподозра ли, че някой не ме понася, му отвръщам с усмивка. Мога и да го прегърна – и тотално блокирам негативизма. Винаги казвам, че съм добре. Вижте Поли Генова – с нея сме добри приятели. Прекрасно същество, успя не само с глас, но и с позитивната си енергия. Който прави изкуство с чиста душа, не се проваля. Върви му. Ако съм ядосан, не пипам четка – веднага ще проличи", разкрива житейската си философия Стефан. "Зона за медитация" се нарича следващата експозиция, която Божков открива в тандем със стария боен другар Валери Чакалов. Двамата майстори предлагат от 1 юни класики и екстравагантности в столичната галерия "Ракурси" – от графики и живопис до експерименти със смесени техники. "Примерно с хартиените филтри, използвани във винарската индустрия. Еликисирът на боговете е голям помощник на художниците – от ателието до любовта", споделя още една тайна Стефан. Той отново е художествен директор на фестивала в Хасиенда бийч. "Митко Тодоранов си взе беля с нас – ние, артистите, сме си жива мафия. Който веднъж е опитал от живота ни, няма връщане назад", твърди Божков.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички