Представят уникален макет на Перперикон в Белгия

Представят уникален макет на Перперикон в Белгия | StandartNews.com

Брюксел. Уникален макет на Перперикон в мащаб 1:100 с размери 3,50 м на 3 м и изложба на културно-историческото наследство на Източните Родопи ще бъдат експонирани в Брюксел, Гент и Лиеж. Културната проява в Белгия ще бъде през есента по повод празника на града.

„Това ще бъде най-мащабното представяне на българска община в центъра на Европа, за което ще търсим съдействие както от Министерството на икономиката и туризма, така и от Министерството на културата", обясни кметът Хасан Азис. Според него трябва максимално да се рекламират условията за развитие на туризма в Източните Родопи. Градоначалникът Хасан Азис и археологът проф. Николай Овчаров вече проведоха срещи в Брюксел с посланика на България в Брюксел Н. Пр. Веселин Вълканов, който е изразил готовност за пълно съдействие при организиране на изложението. Проведени са и разговори в Комитета на регионите и в Европейския парламент.

„Досега съм имал няколко презентации на български исторически обекти, след които и Перперикон, в Европарлмента, но представянето там е малко формално. Отдавна ми се искаше да излезем сред обикновените граждани. Затова, когато кметът ми предложи тази идея, бях много въодушевен", коментира проф.Овчаров. Той подчерта, че градовете Гент и Лиеж са с богата история. Археологът уточни, че община Кърджали ще гостува в Белгия с две фото изложби. Неговата идея е на следващ етап да бъдат представени и артефакти от тракийските светилища Перперикон и Татул в Брюксел.

Макетът на Перперикон ще бъде изработен в рамките на програмата „България на длан" и вече е разговаряно с режисьора Съни Сънински. „Заради интересната си визия той може да се превърне в истинска атракция и по-късно да намери място в музея в Кърджали или в бъдещия Посетителски център, който предстои да бъде изграден в подножието на скалния град на траките", уточни проф. Николай Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай