Посланичката на Грузия откри барелеф на княз Церетели

Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили приветства колеги и приятели в Свети Влас

Посланичката на Грузия откри барелеф на княз Церетели | StandartNews.com

Посланикът на Грузия Тамара Лилуашвили с колегите си от Казахстан и Египет - Темиртай Избастин и Халет Ибрахим Емара, Динко Динев и Йордан Динев

Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Тбилиси в София, и Динко Динев, съпредседател на фондация „Българска памет- братя Диневи“ откриха в Свети Влас барелеф на грузинския княз Алексей Церетели, участник в Руско-турската освободителна война. На церемонията присъстваха ексминистърът на европейските въпроси Гергана Паси, посланиците на Египет Халет Ибрахим Емара и на Казахстан Темиртай Избастин.

„За мен е чест да бъда посланик на Грузия в България, защото нашите две древни държави са свързани. Алексей Церетели е един от примерите за дълбоките културно-исторически връзки между грузинския и българския народ“, каза Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили.

Сред официалните гости бяха ексминистърът по европейските въпроси Гергана Паси и международният арт дилър Стефан Стоянов, който представя на три континента световния художник Зураб Церетели, потомък на княз Церетели    

Княз Алексей Церетели е защитник на българската национална кауза от 1876 г., когато след края на Априлското въстание е включен в дипломатическа комисия, която разследва турските зверства в нашите земи. Когато започва Руско-турската война /1878-79/, княз Церетели воюва като доброволец и участва в битката при превземането на Търново и при Телиш. След примирието активно участва в изработването на Санстефанския мирен договор. Заедно с дипломата от САЩ Юждийн Скайлър разработват проект за автономна България, представен на Цариградската конференция, в която той е участник. След края на войната е назначен за генерален консул на Русия в Пловдив и работи там до 1882 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай