Показват дневника на Кристо и Жан-Клод

Една от по-забележителните бележки на художника гласи: "Обади се на Анди Уорхол"

Показват дневника на Кристо и Жан-Клод | StandartNews.com

Откъси от личния дневник на Христо Явашев – Кристо представи "Сотбис" покрай продажбата на личната му колекция с изкуство на търг през февруари. На страниците са вписани уговорките и ангажиментите на художника, предаде "Площад Славейков". Сред дати и часове често се забелязват рисунки и драсканици, които дават поглед към "тайния свят" на Кристо и партньорката му в живота и изкуството Жан-Клод, посочват от аукционната къща. 

Страниците от дневника са от 60-те години, когато двойката опитва да се установи и наложи в Ню Йорк, отбелязва "Гардиън". Жан-Клод почина през 2009-а. Кристо я последва през 2020-а, преди да успее да довърши последния проект, по който работеше – опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Дневниците на артиста са от периода 1964 – 1968 година и няма да се предлагат за продан. Те ще бъдат показани като свидетелство за бляскавия кръг творци, с които двойката се обгражда в Ню Йорк. Сред приятелите им са Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Марсел Дюшан. Бележките включват задачи от ежедневието (като направата на сос болонезе за вечеря с италианския артист Мимо Ротела) и някои по-забележителни напомняния, като "Обади се на Анди Уорхол".

Дюшан и Кристо се срещат за пръв път в Милано през 1963-а, но се сближават след преместването на двамата в Ню Йорк.

"Кристо е казвал, че Марсел е тих и не обича да говори за изкуство, но Жан-Клод е имала много жив контакт с него – коментира Лоренца Джованели, мениджър на студиото на Кристо и приятелка на двойката. – Кристо казваше, че Марсел се разприказвал само, когато Жан-Клод споделяла истории и шеги с него. Когато Марсел дошъл на вечеря в дома им, той вече е бил доста възрастен и домакините му оставяли по един стол на площадките между етажите, за да може да седне и да си почине".

Друг близък познат на Кристо и Жан-Клод е Анди Уорхол. Тримата имали много общи приятели и често обядвали, вечеряли или ходели на кино заедно "Кристо казваше, че е много симпатичен, но срамежлив", отбелязва Джованели.

"Сотбис" продава на търг еклектичната колекция с изкуство на Кристо и Жан-Клод. В нея има произведения и на близкия им приятелски кръг, например картина на Анди Уорхол, изобразяваща Джаки Кенеди (оценена на 1 млн. евро), както и няколко негови литографии (една на Елизабет Тейлър и други две, озаглавени "Цветя" и "Крава").

Продават се още бронзова статуя на Хуан Миро, рисунки на проекта за опаковане на Пон Ньоф и други инсталации на двойката, миниатюра от Марсел Дюшан и няколко творби от шведския скулптор Клаес Олденбург, създадени специално за Кристо. Произведенията имат повече сантиментална, отколкото комерсиална стойност, коментира Матиас Коденберг, автор на две книги за Кристо и Жан-Клод.

"Творбите са доказателство за различни приятелства и срещи, всяка работа е била свързвана със случка, която им е била по-скъпа от самата творба – коментира той. – Лучо Фонтана, Ив Клайн, Анди Уорхол, Кийт Харинг (самият той почитател на Кристо и Жан-Клод). В техните очи престижните имена не са били важни, но историите, които са свързвали двойката с всеки един от тях, със сигурност са".

Кристо и Жан-Клод заживяват в Ню Йорк през 1964-а и първите си три години в града прекарват като нелегални имигранти, разказва "Гардиън". Когато пристигат на нюйоркското пристанище, техните единствени притежания са два матрака и стол на дизайнера Гери Ритвелд, на когото Кристо се възхищава.

Двойката наема два етажа от изоставена фабрика от XIX век на "Хауърд стрийт" 48 и живее там 56 години. По-късно купува цялата сграда, която двамата превръщат в дом и студио. През 1962-а Кристо и Жан-Клод създават проект за опаковането на Триумфалната арка. Христо Явашев не доживя да види произведението си реализирано, опаковането бе отложено заради пандемията от Ковид-19. Новата дата е 18 септември 2021-а. Инсталацията ще продължи 16 дни.

Аукционът "Разопакован: Тайният свят на Кристо и Жан-Клод" ще се проведе онлайн между 8 и 18 февруари, както и в клона на "Сотбис" в Париж на 17 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай