Показват акварелите на художника, който не продава

Тази вечер откриват експозицията в галерия "Капана"

Показват акварелите на художника, който не продава | StandartNews.com

109 творби на покойния майстор на тъмния акварел Васил Чакъров-Чак ще бъдат подредени днес от 18 ч. в галерия "Капана". Творецът, който прекара целия си живот в Самоков, напусна този свят през 2018 г. на 88 години, пише "Марица". 

Васил Чакъров бе прочут с нежеланието си да подава свои творби на колекционери. „Смяташе, че картината е личен и дълбоко креативен момент и не трябва да се продава. Продаваше картини само на градски галерии, когато искаха да притежават негови творби”, обясни синът на художника Росен Чакъров. Това е причината семейството на самоковския художник да има голяма колекция негови картини.

Две нови изложби на Васил Чакъров-Чак 

На 26 април част от творбите му бяха показани в Градската художествена галерия в Стара Загора. Други 109 акварела са експонирани в Пловдив. Двете експозиции са част от голям проект на известната изкуствоведка доц. д-р Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 г. Била е планирана още една изложба за тази година в Добрич, но засега е отложена. Догодина тъмните акварели на Васил Чакъров ще бъдат представени с голяма изложба в Националната художествена галерия.

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 г. в Багренци, Кюстендилско. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008-а (споделена с Магда Абазова). Има много изложби в родни галерии. Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа. 

Ако сте в Пловдив, вижте 109 акварела на художника, който не продава

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай