Две нови изложби на Васил Чакъров-Чак

Експозицията в Стара Загора може да бъде видяна в Градската галерия от 24 април до 26 май и в Пловдив - от 28 април до 28 май

Две нови изложби на Васил Чакъров-Чак | StandartNews.com

С две нови изложби на Васил Чакъров-Чак (1934 – 2018) в края на април – в Градската галерия в Стара Загора и в галерия „Капана“ – Пловдив, продължава проекта на Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година.

Няма налично описание.

Приживе доцент Маринска, едно от най-значимите имена в българското изкуствознание, смяташе Васил Чакъров за изключително явление в българската живопис – и в акварела: „Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор, съответстващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекота и волно вдъхновение, Васил Чакъров гради, а преди това мисли, с напрежение едва ли не всеки разлив на петното. Акварелите му не приличат на ничии други. В тях има картинна плътност и особена сериозност“.

Няма налично описание.

„Въпреки че много от сюжетите на художника са взети от Самоков, няма да разберем нищо, ако спрем дотук. Нали всеки живее не само във физическото пространство на близката реалност, а обитава пространства далечни и отдавна отминали? Така и Чакъров. Живее в Самоков, а духът му витае в изкуството на големите майстори, от които се е учил, с които не престава да общува през дългите дни и нощи на самотно търсачество. Без да пътува, като истински пътешественик той е преминал през пространствата на толкова картини, книги, филми“, пише Ружа Маринска.

Няма налично описание.

„Своя свят Васил Чакъров ни представя през акварела – този подвластен само на майсторите материал – непостижимо ефирен, но с възможност да бъде и драматично дълбок“, казва от своя страна изкуствоведката от Националната художествена галерия Анелия Николаева, която е куратор на двете изложби.

Изложбата в Стара Загора може да бъде видяна в Градската галерия от 24 април до 26 май и в Пловдив от 28 април до 28 май. Откриването и на двете изложби е от 18 часа. Всяка от изложбите е придружена с двуезичен каталог.

Няма налично описание.

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, в галерия „Лоран“ в София“, множество галерии в София, в Самоков, Кюстендил, в галерия „Ромфея“ - Пловдив, Сливен, Благоевград. Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа.

Няма налично описание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай