Почина режисьорът Снежина Танковска

Тъжната новина съобщиха от Съюза на артистите в България

Почина режисьорът Снежина Танковска | StandartNews.com

"Лек път, Снежина Танковска. Ще ни липсваш много!" С тези думи Съюзът на артистите в България съобщи за кончината на режисьора и педагог проф. Снежина Танковска. Смъртта й била неочаквана, споделиха нейни близки пред "Площад Славейков". Снежина наскоро постъпила в болница с дребно оплакване и след операция е получила сепсис.

Снежина Танковска е родена на 23 февруари 1951-а в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973-а. Същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен. В периода 1977 – 1987-а е преподавател във ВИТИЗ; през 1987-а е директор на Учебния драматичен театър при ВИТИЗ; от 1993 до 2000-а е заместник ректор на НАТФИЗ; през 1999-а придобива научна степен професор; декан на факултет по сценични изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в периода 1992 – 1993-а; завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер” през 2000-та.

Проф. Снежина Танковска е дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен ръководител и директор в Актьорски школи - МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и др. Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др. Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай