Почина български майстор саксофонист

Един от най-големите бохеми в българския джаз. Свири на саксофон в Европа с Леа Иванова и оркестъра на Еди Казасян

Почина български майстор саксофонист | StandartNews.com

Известният наш саксофонист Ангел Везнев-Ачо е починал на 83-годишна възраст. Скръбната вест съобщи във Фейсбук друг емблематичен музикант от миналото - Здравко Радоев: "Отново тъжна вест! Днес е починал легендарният джаз саксофонист Ангел Везнев - АЧО - 1936 - 2020. Бог да го прости!"

Ангел Везнев-Ачо е роден на 28 ноември 1936 г. в София. Един от най-големите бохеми в българския джаз свири на саксофон в Източна и Западна Европа с Леа Иванова и оркестъра на Еди Казасян. Стигат чак до Америка, където работят по кораби.

След като напуска Леа и Еди, Ачо се събира с друга известна певица и по-късно, в продължение на 12 години, негова съпруга - Лиана Антонова. С нея работят също в Европа и в Америка. Стигат и до Лас Вегас в известния хотел "Цезар палас" и "Пустинната къща", където не е стъпвал друг български изпълнител.

По-късно той се премести в Швеция, но носталгията го победи и след близо 40-годишен гурбет, в крайна сметка той се върна в България и заживя с телевизионна журналистка от БНТ.

За него приживе Милчо Левиев казваше, че мирише на музика: "Ангел Везнев-Ачо е човек, който излъчва и мирише на музика от километри. И това го разбрах още преди да го чуя да свири."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай