Почина актрисата Богдана Вульпе

Тя си отиде на 80 години

Почина актрисата Богдана Вульпе | StandartNews.com

Фото: Съюз на артистите в България

На 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала актрисата с огромно сърце и необятна усмивка - Богдана Вульпе, съобщават от Съюза на артистите в България, цитиран от БГНЕС.

Родена в София на 30.Х.1940 г. в семейството на артист и учителка, по бащина линия Богдана Вульпе е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе – създател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера.

Баба ѝ е Богдана Гюзелева-Вульпе – оперна певица и първата българска композиторка (автор на операта „Психея“ и оперетата „Съюзници“).

Баща ѝ е оперният певец Николай Вульпе, а брат ѝ – изтъкнатият диригент Иван Вульпе (главен диригент и директор на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия).

Прадядо ѝ по майчина линия е проф. Иван Гюзелев – учител в Априловската гимназия, един от основателите на Българското книжовно дружество, депутат в първото Народно събрание.

Богдана Вульпе завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския театър. От 1961 до 1990 г. печели над 20 лауреатски награди в конкурсите за художествено слово.

От 1964 до 1966 г. е в Русенски драматичен театър, след което работи в Театъра на словото към Българска концертна дирекция и в Студиен литературен театър „Възраждане“. През 1969 – 1970 г. специализира в Париж актьорско майсторство в театралната трупа на Роже Планшон.

Работи и в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив.

Много популярни сред публиката са рециталите ѝ „Пазете се! В града има блуждаещи огньове!“ по „Андерсенови приказки“ (над 1500 представления), „Странстванията на Чайлд Харолд“ по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), „Гори Тилилейски“ по Елин Пелин (над 600 изпълнения), разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров.

През 1991 г. регистрира театрално-музикална къща „Богдана Вульпе“ с цел да продължи музикално-образователните концерти.

Учредява сдружение "Приятели на мисията „Вульпе“. Участвала е в много филми и в реклами по телевизията, има епизодични участия в чужди филмови продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на кандидат студенти за театралните институти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци, на Българската академия за наука и изкуство (БАНИ) и на Антропософското общество в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай