Писател с шокиращо предложение за националния празник на България

Нашето освобождение е следствие на нашето освободително движение

Писател с шокиращо предложение за националния празник на България | StandartNews.com

„На 3 март в Сан Стефано се подписва един предварително подготвен договор между две държави. Там дори не са присъствали българи. Това е важна дата, но сега е моментът да променим националния си празник. Нашето освобождение не идва от Руско-турската война, а обратното – войната е следствие на нашето освободително движение.“ Това заяви в интервю за бТВ писателят Захари Карабашлиев.

„Войната ни показва колко безсилни са думите. Малките истории на конкретни хора дават човешки облик на конфликта, но не трябва да губим голямата картина. Сега е времето да заемеш позиция и да кажеш „Това е зло“, категоричен бе Карабашлиев.

Писателят припомни, че Сърбия и Гърция дължат освобождението си на Одринското споразумение, но не празнуват на датата, на която то е подписано.

Той допълни, че в България вече някои хора изразяват гражданска позиция, но не в такива мащаби, колкото му се иска. Мнозина продължават да живеят в своите кули от слонова кост.

"Сега е моментът да сменим 3 март като национален празник. Те смятат България за създадена от руския цар. Утре ще празнуваме една дата, с която нямаме нищо общо. По принцип тази дата не е посветена на сключването на Санстефанския мирен договор, а на възкачването на Александър Втори на руския престол", обясни от своя страна културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Надявам се случващото се да събуди националната ни гордост и да изберем за празник „нещо наше“, каза Дичев. Неговото предложение е за такъв да бъде обявен 16 април, когато е приета Търновската конституция, но не е лоша идеята и за 24 май – един „миролюбив празник“.

Според него 3 март може да се превърне в "ден на приятелството на славянските народи". Антропологът призова за премахване на паметника на съветската армия в София.

"Да празнуваме и 3 март без омраза към онези руснаци от 19 век. Нека празнуваме 3 март като приятелство с православните народи. Сега е моментът да махнем Паметника на съветската армия. Русия не ни е освободила, тя ни е наказала, тога сме били съюзници с нацистите – това не е освобождение. Трябва да започнем този дебат – кои сме ние, и да намерим самочувствие в нашите сили и собствената си история", каза Дичев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай