Петър Янков: Всяка рисунка е малко влюбване

Петър Янков: Всяка рисунка е малко влюбване | StandartNews.com

Майстора ми оказа най-голямо влияние, казва художникът

Петър Янков е роден през 1973 г. в София. Рисува толкова отдавна, че вече не помни първия миг на свещенодействието. През 1996-а завършва частна художествена академия "Жул Паскин", специалност "графичен дизайн". До сега има три самостоятелни изложби и участия в безброй колективни. Предпочита живопис, маслени бои.

Източник на вдъхновение в детските му години са приказките, които му чете неговата майка. "Бях силно свързан със света на чудесата", разкрива той. Така започнал да пресъздава образите на хартия. Рисунките от онова време са твърде различни в сравнение с тези на връстниците му. Направени с химикал, моливи и флумастри, те били изпълнени с приказни същества, замъци, юнаци, принцеси.

"Да рисуваш е необикновено усещане. Наподобява влюбването. Получавам прилив на енергия, която ме държи през цялото време бодър и концентриран. Понякога продължавам чак докато осъмне. Нощно време е по-тихо и спокойно. По-приятно е - телефонът не звъни, отдавам се изцяло на работата си. Изпитвам вълнение. Нетърпелив съм час по-скоро да пресъздам това, което е в съзнанието ми". Петър не крие, че Владимир Димитров-Майстора е оказал най-силно влияние върху изграждането му. Затова му е най-любим.

"Преди няколко години бях по работа в Кюстендил за 3 дни и за това време посетих галерията на Майстора 3 пъти. Ако можех, щях да съм там всеки свободен час".

Петър обича да експериментира със стила, тематиката, колорита. Постоянно променя - с изключение на любовта си към красивото. Янков рисува с маслени бои в графично-декоративна визия. Повлиян е от изкуството на различните епохи - от античността до графити манията. Много е добър на женските образи и голите тела.

Държи на реализма, детайлите, обема, но е пестелив в палитрата. "Обичам всичко, което създавам, но ако трябва да посоча единствена моя работа, то това ще е "Голата африканка", споделя той. "Днес е предизвикателство да бъдеш художник в България. Има много хора, които се интересуват от картини, но тези, които могат да си позволят да ги купят, обикновено не се вълнуват от това", категоричен е Петър. В средата на септември той ще участва с две картини в голяма изложба в Кушадасъ, Турция. Тя е посветена изцяло на България, разказвайки за традициите на страната ни. Авторите са от България - живописци и приложници. Целта е събитието да се превърне в традиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай