Патетичният съзерцател на 80 г.

Патетичният съзерцател на 80 г. | StandartNews.com

Един от любимците на българската театрална, телевизионна и кинопублика - Вели Чаушев, навърши 80 години. Удивителните му творчески превъплъщения започват преди повече от половин век като актьор в Хасковския драматичен театър, през годините десетки театрални столични и провинциални сцени се радват на неговите ярки роли в пиесите. Този артист е убедителен и в комедийни, и в драматични превъплъщения. Той владее нюансите, полутоновете, полусенките, изключително пластичен е като физическо присъствие на сцената и съумява да се превъплъти в конкретната роля, забравяйки собствената си индивидуалност.

Той е един от блестящите рецитатори на поезия от съвременни български автори. Но талантът на актьора през последните години се развива и в друга посока - белетристиката и мемоаристиката. Издателство "Захарий Стоянов" преиздаде няколко негови книги - "Разкази върху трамвайни билети", "Сламчови работи" (с илюстрации на Любен Зидаров), "Ще се видим довечера" и най-вече - наситената с остроумие и автентичен хумор книга "Кафе в Златоград", в която авторът съчетава шаржово анекдотичното със сериозното, ефектната психологическа ремарка със сладкодумното опоетизиране на патриархалния живот в едновремешния Златоград.

Не са много творческите личности днес в България с такъв значим принос за цялостното развитие на българската култура. Вели Чаушев е един от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай