Парижката опера минава онлайн

Театърът няма да отвори врати преди януари следващата година

Парижката опера минава онлайн | StandartNews.com

Пет дни преди изявата си на живо пред публика за пръв път от близо два месеца, изпълнителите от Парижката опера научиха, че театърът няма да отвори врати преди януари следващата година, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Затова те решиха да запишат изпълнението на творбите на младия Моцарт и френските композитори от 18 век Шевалие дьо Сен Жорж и Андре Гретри и да го предлагат в новия портал за видео до поискване на Парижката опера, който заработи миналата седмица.

"Разбира се, че е тъжно, но имаме късмет, че записахме този концерт, особено като се вземе предвид, че някои от тези произведения никога досега не са записвани", каза френското сопрано Полин Тексие.

През ноември френското правителство обяви, че втората карантина, наложена в края на октомври, ще бъде вдигната частично на 15 декември и тогава ще отворят и културните институции.

Миналата седмица обаче премиерът Жан Кастекс каза, че музеите, кината и театрите не бива да подновяват работа поне преди началото на януари следващата година, тъй като не е постигната целта броят на новозаразените в страната да падне под 5000 души.

"За мен наистина е срамно, че не можем да сме пред публика. Защото ние, като артисти, сме незавършени без публиката", казва Фернандо Ескалона, контратенор от Венецуела.

Работещи в културната и развлекателната индустрия протестираха в Париж срещу правителственото решение. Премиерът обеща допълнителна финансова помощ за артистите и обеща на среща на 7 януари да се реши дали и кои зали могат да отворят врати.

Да нямаме възможност да се изявяваме пред публика се превърна в "новото нормално", казва американският бас Арън Пенделтън. "Но все още имаме начини да споделяме работата си и да работим, така че сме доволни от тази възможност", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай