Овации за Вежди в Лондон

Световният скулптор показва творби на биеналето край Темза

Овации за Вежди в Лондон | StandartNews.com

Биеналето за изкуство в Лондон аплодира  Вежди  Рашидов и неговото творчество. Шефът на парламентарната комисия по културата и медиите беше почетен гост на церемонията по откриването. Една от неговите скулптури, наречена „Странник“, заема най-централното място в забележителната експозиция от работи на 120 автори от 40 държави и предизвика истински фурор сред ценителите.

Повече от 700 отбрани гости от лондонския арт елит изпълниха докрай всички пространства на  „Челси олд таун хол“. Десетки от тях се снимаха пред „Странника“ на Вежди. Лейди Софи Уиндзор, която е патрон на Биеналето, поздрави художника. „Творбите на Вежди Рашидов са силни, изключително въздействащи и изразяват неговия съществен талант - те са изключителна придобивка за изложението”, написа координаторът на Биеналето Джефри Андрюс.

Лондонското Биенале за изкуството е от най-авторитетните световни арт прояви и се провежда в историческата зала „Челси олд таун хол” на емблематичната  улица „Кингс роуд” в британската столица. Сградата е изключително красива, построена е през 1850 година и е национален паметник на културата. На Биеналето се канят утвърдени световни автори, които са излагали творбите си в най-известните галерии в Европа и света.

По-рано през деня Вежди Рашидов имаше работна среща с Ед Вейзи, член на британския парламент и бивш министър на културата и дигиталната икономика. Двамата обсъдиха възможности за обмяна на най-ценното от европейския опит в опазването на културното наследство. Ед Вейзи увери Вежди Рашидов, че успехът на българската изложба в Лувъра може да служи за пример на много страни и подобна инициатива за представяне на уникалното българско наследство в Лондон ще има голямо значение за укрепване на културните отношения между Великобритания и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай