Отличиха ученици в "Аз снимам моята България“

Отличиха ученици в "Аз снимам моята България“ | StandartNews.com

Отличиха талантливи ученици във фотоконкурс "Аз снимам моята България". Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ги награди по време на изложбата е Народното събрание с 30-те най-добри снимки, съобщава Епицентър.бг.

„Когато решихме да направим този конкурс, бяхме водени от две идеи – да дадем възможност на децата да изявят своите творчески възможности и да покажат своето отношение към родината. Вие много ни затруднихте със своя префесионализъм във вашите снимки. Благодаря ви за това. Пожелавам ви да гледате на родината с обич, да гледате на историята с преклонение, да гледате към бъдещето, стъпвайки на всички тези неща, които сме постигнали в миналато", заяви по време на откриването изпълнителният директор на Института за стратегии и анализи Валерия Велева.

„В творбите има чувство, има патос, има емоция, което означава, че правите изкуство. А щом правите изкуство, значи правите онази най-ценна част от живота, която ни помага да видим бъдещето и да успеем да направим най-доброто от всеки ден, в който сме ангажиране. Във вашите работи има обич към страната, към местата, където сте отраснали или отишли. Благодаря ви, че имате очи към красивото", коментира Меглена Кунева.

Националната кампания продължи три месеца- от 22 януари до 22 април. Организатори на конкурса бяха Министерството на науката и образованието и Институтът за стратегии и анализи. Конкурсът се проведе в две възрастови групи – от 5-и до 8-и клас, и от 9-и до 12-и клас. Снимки се изпращаха в три категории – история, празници и природа.

Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов, Димитър Славов, Александра Караджова, Дана Цветкова, Калин Тодоров са шестимата ученици, които ще отидат до Брюксел. Там ще присъстват на същата изложба- в Европейския парламент на 24 май, със съдействието на най-младия евродепутат Момчил Неков.

Имената на всички отличени 30 снимки от конкурса по възрастови групи и категории са:

Възрастова група 5-8 клас

Категория „История"

Андрей Андреев Бачийски
Христо Бориславов Борисов
Габор Барки
Емилия Цекова
Валентин Крумов Томов

Категория „Празници"

Димитър Тодоров Бойкинов
Стефан Бориславов Борисов
Ива Ивелинова Георгиева
Милена Стаменова Радева
Михаил Маринчешки

Категория „Природа"

Димитър Славов
Виолин Цветомиров Митев
Дерия Тунджай Кадир
Желислав Николаев
Боян Драгомиров Драгомиров

Възрастова група 9-12 клас

Категория „История"

Александра Манева Караджова
Даниела Тодорова Кънчева
Георги Димитров Генков
Елица Атанасова Аргирова
Виктория Мартинова Канева

Категория „Празници"

Дана Цветкова
Ахмед Сунай Емин
Димитър Иванов Димитров
Светлозар Канев
Иванка Руснакова

Категория „Природа"

Калин Тодоров Тодоров
Карина Вутова
Алия Димитрова Казанджиева
Даниел Лъчезаров Рашков
Божана Сурдолова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай