Откриват Самуиловата крепост след ремонт за 2 млн. лв.

Откриват Самуиловата крепост след ремонт за 2 млн. лв. | StandartNews.com

Благоевград. Обновената Самуилова крепост ще бъде тържествено открита следващата седмица. Все още се уточнява датата, тъй като на събитието трябва да присъстват Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, и Петър Стоянович, министър на културата. Ще бъдат поканени и гости от побратимените общини на Петрич в Македония и Гърция.

„Най-вероятно официалната церемония ще е на 15 май. Но чакаме потвърждение от кабинетите на двамата министри. Най-важното е, че приключихме навреме ремонтните дейности и Самуиловата крепост ще посреща в пълния си блясък наши и чужди туристи", заявиха от кметството в южния град.

Забележителната историческа находка се обнови с европейски пари по проект на Оперативна програма „Регионално развитие", стойността му бе 1 923 100,52 лева. С помощта на европейските средства се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура. Реставрирани, консервирани и експонирани са наблюдателната кула, защитният крепостен вал, покритите землянки, ремонтирани са двете музейни сгради.

„С реализацията на този проект ще направим така, че всеки българин, който посети това място, ще се чувства горд от историята си и славното минало на страната си. Националният парк – музей е най-посещаваното място заедно с къщата – музей на Ванга и манастирския комплекс в Рупите на пророчицата", каза кметът на община Петрич Вельо Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай