Откриха антично селище, описано от Иречек

Става дума за местността Сарай до град Рила

Откриха антично селище, описано от Иречек | StandartNews.com

 

Докато ремонтирали водопровод, който трябвало да свърже град Рила с пречиствателната станция в Кочериново, работници открити руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

Става въпрос за антично селище, описано още от основоположниците на българската археология - братята Шкорпил и Константин Иречек.

"Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда в местността, която се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Тепърва ще се правят археологически проучвания", разказва археологът Антонио Траянов пред Би Ти Ви.

"Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век "опус микстум" така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция", обяснява Траянов.

"Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа", разкрива археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни и вече е изпратил писма до институциите за съдействие на археолозите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай