Откриха първата сюрреалистична творба на Дали

Откриха първата сюрреалистична творба на Дали | StandartNews.com

Мадрид. Живопис от масло, който е продаден на испански антикварен магазин преди повече от две десетилетия, за около 150 евро, е сертифициран като първата сюрреалистична картина на Салвадор Дали. Смята се, че той я е рисувал като тийнейджър на 17 години.

Художникът и изкуствовед Томо Л'Амо намерил платното в магазин в Жирона, в Североизточна Испания през 1988 година. Подозирайки, че това е работа на Дали, той е платил 25 000 песети, валута на Испания по това време.

"Бях много щастлив. Чувствах се като дете с бонбони", заяви той на пресконференция в Мадрид.

"Като видях цветовете, заподозрях, че това е Дали, но нямах доказателства. След като започнах да се интересувам осъзнах, че това е истина", споделя още той.

Произведението, озаглавено „Вътреутробното рождение на Салвадор Дали", изобразява ангели, летящи в небето над вулкан, а името и стилът на му сочат експертите към ранния творчески период на художника.

Графолози потвърдиха, че почеркът на краткото посвещение към картината съвпада с този на художника от периода на 1920 г. В текста има и правописна грешка, често допускана от Дали в текстовете му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай