Отиде си жената с аметиста. Невъзможната любов на Висоцки

Невероятната история на съветския бард с Людмила Абрамова

Отиде си жената с аметиста. Невъзможната любов на Висоцки | StandartNews.com

На 83-годишна възраст, след два инсулта, почина Людмила Абрамова - втората съпруга на любимия поет и бард на СССР, гласът на руската болка  -Владимир Висоцки.

Людмила Абрамова Марина Влади никога няма да се откаже от най-ценното нещо, което бе оставил на Висоцки

От трите съпруги на скандалния, но и обожаван от руснаците поет на 20-ти век, само Людмила остава до смъртта си вярна на любовта, за да пази паметта му. Последните 25 години работеше в центъра „Висоцки“, никога не каза нищо лошо за поета, знаеше наизуст всеки стих.

Тежко болна, в последните години тя не излизаше от дома си и беше навестявана само от двамата синове на Висоцки – Аркадий и Никита, както и от дъщеря й, родена от втория й брак, за който почти нищо не се знае.

Историята на запознанството й с Висоцки се носи като легенда вече 60 години, а в основата лежи пръстена на смирението – аметиста.

Двамата се срещат случайно докато той се снима във филма "713-ият иска кацане". Малко по-рано поетът се е разделил с първата си жена Изолда Жукова. Причината за това е помятане на актрисата с дълго желано дете след лют скандал с майката на Висоцки, която ненавиждала снаха си.

Раздялата още повече сближила пристрастения към еуфорията бохем с алкохола и една вечер той не само се напил безпаметно, но и започнал да троши чинии в хитов по онова време московски ресторант.

Тъй като нямал достатъчно пари в себе си, излязъл на улицата да поиска назаем. Там срещнал студентка, която му отговорила без колебание, че няма пари, но има пръстен, който може да заложи.

Людмила прибързано свалила аметиста от безименния си пръст и го поставила в дланта на Висоцки без да знае, че там слага целия си живот. Той я уверил, че още на следващия ден ще й върне парите, но тя се усмихнала недоверчиво и чак след дълго увещаване му дала телефона си.

За голямо учудване на студентката по филмово изкуство  Висоцки не само й се обадил, но й предложил брак.

Истината защо  бъдещата актриса веднага се е съгласила, излезе наяве години след смъртта на Висоцки. Дотогава всички го приемаха като шестица от тотото. Оказа се, че в дъното на историята не е щастлива случайност, а нещастна любов.

Красивата студентка имала много обожатели, един от които също се казвал Владимир, но не Висоцки, а Китайски. Той отчаяно се опитвал както да пласира първия си филм, така и да спечели сърцето на любимата си. Когато не успял нито в едно от начинанията, се самоубил. Трагичният край така потресъл Людмила, че на гроба му обещала да се грижи за всички, които имат нужда от помощ и да се омъжи за първия, който срещне.

Когато Висоцки й изпял няколко от песните си, тя разбрала, че съдбата е повече от благосклонна към нея. Усетила таланта му на мига, а след това решила да му помогне с алкохолизма.

Живеели са заедно повече от 5 години преди да се оженят. Тогава се родили и двете им деца. А причината е   прозаична – първата съпруга не му давала развод.

Людмила се отказала от кариера, гледала децата си и боготворяла мъжа си. Твърди се, че докато били заедно, той не близвал алкохол.

Но ролята на примерния съпруг Висоцки била несъвместима с гениалното му творчество. Той загубил вдъхновение, станал сприхав и непоносим за близките. Любовното му гнездо с Людмила окончателно се разрушила, когато срещнал на снимачната площадка  зашеметяващата Марина Влади и се влюбил от пръв поглед.

"Самата аз разбрах, че е време да си тръгна, защото той достигна съвсем друго ниво, на което вече не можех да помогна. Аз не съм светска личност, стигаше ми, че съм жена и майка на двете му деца. Всичко, което можех да направя, беше да продължа да вярвам в него и искрено да се възхищавам на всяка негова творческа изява“, казва Людмила без капка огорчение години по-късно.

Разказвала е, че е почувствала смъртта на Висоцки, защото в същия момент гълъб влязъл през прозореца й.

Стоя неотлъчно до Марина Влади на грандиозното погребение на големия дисидент. Защити Влади и когато французойката реши да скъса с миналото и да продаде на търг всички вещи на Висоцки, включително маската на смъртта.

Людмила Абрамова Марина Влади никога няма да се откаже от най-ценното нещо, което бе оставил на Висоцки

"Това със сигурност бяха плодотворни, щастливи, значими години, но малко разбиха живота ми. Свещеникът, отец Алексей Умински, ми постави диагноза: "Вие сте инвалидът на Висоцки". Той беше прав", са думите й малко преди да умре.  

След смъртта на Висоцки, Людмила се омъжи за машинния инженер Юрий Овчаренко, роди му дъщеря и започва да преподава реторика в училище. Оттогава влагаше всички си сили в музея "Висоцки".

Отива си тихо и незабележимо, за да остави безсмъртието за Висоцки. Близките й твърдят, че до последно слушала песните му. "Половин час до атаката" била любимата й, на която винаги плачела.

Людмила Абрамова

Не е ясно къде ще бъде погребана Людмила Абрамова. Тя отнася със смъртта си големите тайни на Висоцки, включително и загадката за неговата смърт.

Какво ще разказват оттук нататък синовете й – предстои да видим.

Аркадий преподава в университет и пише сценарии за филми.

Никита продължава делото на майка си като директор на музея „Владимир Висоцки“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай