Неделя,

Напусна ни актьорът Васил Стойчев

От: Агенция Стандарт -
437
Напусна ни актьорът Васил Стойчев
A
A
A

Напусна ни големият актьор от трупата на Народния Васил Стойчев, съобщиха от театъра. Един от доайените на академиците си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си епоха от театрални и кино роли, чест, достойнство и уроци, които ще помним. Поклонението пред паметта на Стойчев ще се състои в събота, 18 юли 2020-а, от 11:00 часа във фоайето на Народния.

Васил Стойчев десетилетия наред беше сърцето и душата на първата ни сцена. Той бе човекът, благодарение на когото през 2016-а всички си припомниха легендарните времена на турнетата и миналото на Народния - Стойчев пазеше не само стотици снимки, но и беше заснел моменти от живота пред и зад кулиците. Последната му изява беш изключителният видео запис на „Българският език“ на Иван Вазов за кампанията „Препрочитаме Вазов“.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935-а в Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов. Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ Бургас. През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера. Кавалер е на Наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013-а.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com