Отиде си Пиер Карден

Световноизвестният моден дизайнер почина на 98

Отиде си Пиер Карден | StandartNews.com

На 98 години е починал световноизвестният моден дизайнер Пиер Карден, създателят на прет-а-порте. Френският моделиер от италиански произход е едно от най-влиятелните имена в историята на бранша. Тъжната новина са съобщили от семейството му пред АФП, предаде БТА. Карден е издъхнал в в Американската болница в Ньой, западно от Париж.

Карден е роден в Италия през 1922-а, но емигрира във Франция като дете. През 1946-а е нает за шивач от Кристиан Диор, който наскоро отворил своя модна къща. 14 години по-късно - през 1950-а, основава собствен дом на модата. Един от първите да използва стила унисекс (в колекцията си от 1958-а), което се счита много авангардистко за времето си. При моделите си той залага на абстрактен дизайн. Една от неговите музи е балерината Мая Плисецкая.

Карден записва името си в историята на модата, след като през 1960-а нарушава традиционния подход към модата като изкуство предимно за жени и пуска първата мъжка колекция, наречена "Cylindre", представена от 250 френски студенти. Има около 500 патента, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки. Той е един от първите, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия. 

На 52-годишна възраст Карден става първият моден дизайнер, появил се на корицата на списание "Тайм". Неведнъж е споделял, че модата е неговия наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017-а.

"Когато си отида от този свят, ще има, разбира се, наследници. Става въпрос за трима млади дизайнери с големи способности, които не трябва да ме копират", каза за Франс прес Пиер Карден през 2019-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай