Събота,

Отиде си много известен български художник

От: Иван Ангелов -
2028
Отиде си много известен български художник
A
A
A

Издъхнал е известният български художник Иван Савов, съобщиха от Съюза на българските художници.

Художник с богата култура, която му позволява да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света творец, който не познава граници в жанровете и техниките. Един от малкото, посветени в сложната техника на енкаустиката.

Иван Савов е роден в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли.

От 1991 година започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия.

Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 получава званието Почетен гражданин на Сливен и Националната награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" за значителен принос за духовното развитие на града и в българската култура.

Творби на Иван Савов са притежание на Националната галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции в България, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com