Отиде си мега звезда на италианската музика

Милва почина на 81 в Милано

Отиде си мега звезда на италианската музика | StandartNews.com

Милва, една от най-големите легенди на италианската поп култура, почина на 81.  Дъщеря й е съобщила тъжната вест пред италианската информационна агенция АНСА.

Мария Илва Биолкати, известна още като Ла Роса заради червената си коса, е издъхнала в дома си в Милано. "Тя бе един от най-ярките представители на италианската песен", каза министърът на културата Дарио Франческини.

Родена е през 1939 година в семейството на шивачка и рибар в малкото италианско градче Горо на адриатическото крайбрежие. Когато семейството изпада във финансово затруднение, на все още младата Мария се налага да започне да работи. Мести се в Болоня, записва се за участие в музикален конкурс, обучава се в пеене и актьорско майсторство. В над половинвековната си кариера е издала повече от 170 албума на близо 10 езика, сред които корейски и гръцки. Участвала е на фестивала в Сан Ремо 15 пъти, без нито веднъж да победи, но песните й стават класика. Тя е фаворит на световните композитори Енио Мориконе и Астор Пиацола.

Поклонението пред Милва ще е във вторник в Пиколо театро в Милано, където тя е създала галерия от впечатляващи женски образи. Забележителната дама се разписва и в хитови филми, води и тв предавания.

През 2010 г. обяви края на кариерата си, като в телевизионно интервю обясни, че това се налага заради здравословни проблеми. Смята се, че през последните години Милва е страдала от болестта на Алцхаймер. През 2018 г. на фестивала в Сан Ремо Милва бе удостоена с наградата за цялостно творчество, а статуетката прие дъщеря й Мартина. Певицата обаче до последно бе активна в социалните мрежи. Един от последните й постове е от 26 март под нейна снимка в гръб, която показва как я ваксинират срещу коронавирус..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай