Отиде си един от последните големи в модата

Албер Елбаз е починал на 59 години

Отиде си един от последните големи в модата | StandartNews.com

Роденият в Мароко израелски моден дизайнер Албер Елбаз, който в продължение на 14 години до 2015 г. беше начело на модна къща "Ланвен", е починал на 59 години, съобщи АФП.

"С голяма тъга научих за внезапната кончина на Албер... Той беше изключително топъл човек, много талантлив, с изключителна визия, чувството му за красота и съпричастност ще оставят незаличима следа", заяви в комюнике Йохан Руперт, президентът на групата за луксозни стоки "Ришмон".

В комюникето не се посочва причина за смъртта на Елбаз. Според говорителка на компанията, цитирана от "Ню Йорк таймс", дизайнерът е починал от COVID-19.

Албер Елбаз, разпознаваем по закръгления си силует, очила и вечна папийонка, беляза света на модата с малките си коктейлни рокли, често в черно, предпочитани от холивудски звезди като Натали Портман.

Той започва кариерата си при американския дизайнер Джефри Бийн, преди да бъде нает от Ги Ларош. През 1998 г. се ангажира с колекцията прет-а-порте на Ив Сен Лоран, а през 2001 г. постъпва в "Ланвен".

"Когато съм готов с колекция, се обаждам на магазините, а не на Музея за съвременно изкуство", каза дизайнерът пред "Либерасион" през 1998 г. Начело на "Ланвен" той успява да върне блясъка и успеха на модната къща, основана от Жан Ланвен през 1889 г. Елбаз създаде и специална колекция през 2010 г . за шведския гигант "Ейч енд Ем". През 2015 г. е уволнен със скандал от "Ланвен".

След няколко години той обединява усилия с група "Ришмон" и създава своя бранд "Ей Зи фектъри".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай