Отиде си бащата на Спайдърмен и Хълк

Стан Лий издъхна на 95 години след тежка пневмония

Отиде си бащата на Спайдърмен и Хълк | StandartNews.com

Стан Лий, на когото дължим някои он най-популярните герои на комикси, издъхна на 95 години.  Новината за смъртта на един от създателите на издателството "Марвел комикс" беше огласена от дъщеря му пред уебсайта Ти Ем Зет, цитиран от Ройтерс.

Линейка откарала Лий от дома му в Холивуд хилс, Лос Анжелос, до болницата "Сидърс Синай", където той е починал. През последната година и няколко месеца той е страдал от няколко болести, включително тежка пневмония.

Като писател и редактор Стан Лий има сериозен принос за израстването на "Марвел" през 60-те години до водещи позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, вълнували младите поколение десетилетия наред. Негови творения са младият Спайдърмен, мускулестият Хълк, мутантите Екс мен (X-Men), плейбоят изобретател, известен като Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four).

 

През последните десет години филмите с героите на Лий се превръщат в истински холивудски хит, като генерират над 20 милиарда долара приходи. Последният филм от поредицата „Отмъстителите“ спечели над 1,5 млрд. долара в световен мащаб.

„Най-ценното му наследство са не само героите, които създава, но и начинът, по който той помага да се изгради културата на комикса, която в момента има немаловажна роля“, споделя пред Ройтерс експертът по поп култура Робърт Томпсън от Университета в Сиракуза.


Стан Лий е роден в САЩ през 1922 г. в семейството на имигранти с еврейски произход от Румъния. Започва работа като редактор на комикси в студиото, което по-късно ще се превърне в „Марвъл“. Години наред той създава опростени крими и хорър истории, насочени към младата публика. На 40 години той решава да се откаже от създаването на комикси, но съпругата му го разубеждава.


Той остава запомнен и с това, че така и не става богат от компанията, която основава. Приживе, обаче, нарича себе си "най-щастливия неудачник на света".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай