Още веднъж за любовта на Калас и Онасис

Нов роман разкрива страстните и сложни отношения между оперната дива и корабния магнат

Още веднъж за любовта на Калас и Онасис | StandartNews.com

Годината е 1959-а. Най-известната певица в света -  Мария Калас, е на 36 и е постигнала всичко в живота на една оперна примадона – кариера, милиони, слава, жилища в световни столици... Постигнала го е сама, с дар от Бога – ненадминат глас, но и с огромен труд. От живота ѝ дотук трудно може да излезе вълнуващ роман – израснала без баща, изхранвала като момиче майка си и по-малката си сестра, пеейки на германските войници в кръчмите на Атина, после следване в Атинската консерватория, ранен брак с близо 30 години по-възрастния импресарио Менегини. Концерт след концерт, сцена след сцена, град след град, роля след роля... Живот измамно спокоен, равен, изпълнен с труд и лишен от житейски емоции.   Докато един ден среща мъжа! Мъжът, който завладява мислите ѝ, изважда наяве потисканите мечти за истинско семейство и за деца. Той открива жената Мария. Мъжът, който слага в краката ѝ себе си. А Мария с готовност изоставя всичко, за което се е борила и трудила, за да го следва в живота.

Аристотел Онасис вижда Мария Калас на сцената и взема решение – тази жена е за него. Нищо, че е обвързан и има две деца – бракът му не може да се нарече щастлив. И верен на предприемаческия си подход, донесъл му славата на най-богатия мъж на планетата, се впуска в действие. Издейства си покани за вечери, посещава концерти, докато най-сетне Мария и нейният съпруг приемат поканата за пътешествие с неговата великолепна яхта. Оттам насетне Аристотел, деликатен, ненатрапчив, изчакващ, успява да покори за цял живот непокорната Мария.

„Мария Калас“ - най-новият роман на „Емас“ в тематичната колекция „Музи“, е за любовта на най-великата оперна дива на всички времена и несметно богатия грък, една от най-емблематичните двойки на XX век. Авторката Мишел Марли убедително вдъхва живот на двете изумителни личности и на техните дръзки и трагични отношения и ни пренася в по-бляскави, по-автентични времена. 

На 16 септември 1977 година сърцето на Мария Калас спира да бие – само 12 месеца след смъртта на мъжа на живота ѝ. 12 месеца, прекарани в доброволна изолация, в спомени и скръб. Калас е само на 53. „Няма роля за женски глас, която Мария Калас не може да изпее“, твърдят музикалните критици. Хиляди страници са изписани за качествата на гласа, за сценичното присъствие, красотата, емоционалността на тази жена, обожествявана и до днес от ценителите на оперното изкуство. Ала за нея смисълът на живота е нейната любов - Аристотел Онасис. И може би неслучайно Мария Калас умира от инфаркт - изстрадалото ѝ сърце отказва повече да поддържа живота.

Зад името Мишел Марли се крие немската писателка Микаела Яри, дъщеря на композитора Михаел Яри и на известна манекенка от 50-те години на миналия век. Прекарала голяма част от живота си в Париж, благодарение на баща си – израснала в света на киното и музиката, и благодарение на майка си – получила достъп до света на висшата мода, днес авторката чувства Франция като част от своя живот. С този псевдоним авторката издава вече пет биографични романа за известни жени в изкуството, и петте стават бестселъри в Германия и извън пределите ѝ. Българските читатели познават  „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“, „Мадам Пиаф и песента на любовта“, „Роми и пътят към Париж“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай