Орлин пее опера в НДК

Орлин пее опера в НДК | StandartNews.com

Вдигат над 5 тона желязо в зала 1 за шедьовъра на Верди

Орлин Горанов ще пее опера в НДК. Артистът, еднакво добър в класическия жанр и попа, е специален гост в ролята на Измаел в шедьовъра "Набуко" на Стара Загора. Нейната трупа гостува в зала номер едно на 17 май от 19 часа. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и е сред акцентите в програмата на фестивала "Салон на изкуствата".

Диригентът, маестро Стефан Линев, оркестърът и певците ще пренесат публиката в 586 година преди Христа - във Вавилон и Йерусалим, където се разиграват драматични събития. В главните роли са Крум Гълъбов като Набуко, Елена Баръмова като Абигейл, Даниела Дякова като Фенена, Ивайло Джуров като Захария.

Режисьор на постановката е германката Анете Лайстеншнайде. Преди премиерата през 2011 година тя казва: "Показвам деградацията на човека, който е в плен на властолюбието и иска да бъде богоравен. Асоциациите с държавниците във време, в което живеем, са лесни. За да запазят властта си, те унищожават собствения си народ. Останалото са чувства - любов и омраза, вяра, възмездие, всичко, както е било преди 200 години, е и сега".

Художникът на костюмите Марит ван дер Бургт подготвя 118 тоалета за хористите и 22 за 8-те солисти. Много от украшенията са донесени от Полша от сценографа Павел Добжицки. За декорите пък са използвани над 5 тона желязо.

На 19-ото издание на "Салон на изкуствата" има над 50 събития между 11 май и 7 юли с изпълнители от над 15 държави. Освен опера, програмата включва балет, камерни, джаз и симфонични концерти, кино, театър и изложби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай