Опашка за автографи от Вагенщайн

Писателят дълго раздава автографи

Опашка за автографи от Вагенщайн | StandartNews.com

До късно във вторник вечерта Анжел Вагенщайн раздава автографи в зала 7 на НДК. Случи се на премиерата на най-новата му книга "Съновидение за св. Борис I", а приятели и почитатели търпеливо чакаха на опашка. По текста на творбата преди 30 години Борислав Шаралиев засне филма "Борис I" с участието на Стефан Данаилов в ролята на великия български владетел. Големият актьор и професор в НАТФИЗ не успя да присъства лично на събитието в НДК, но изпрати букет и поздравително писмо на автора и приятеля си. Затова пък залата бе препълнена с почитатели на писателя, режисьора, сценариста и общественик Джеки, както го наричат приятелите и до днес. С голямо закъснение дойде и Михаил Миков, председателят на БСП.

"Със своите романи Вагенщайн отдавна е известен по света. Новата му книга, със знака на "Колибри", е прекрасно библиофилско издание. Поразителен е фактът, че творбата, като литературен текст, не е остаряла за 30 години. Това е един от белезите за истинския талант", каза водещият на вечерта Иван Гранитски.

"Майсторството да се създава широк размах от картини, озвучени от мелодиката на старобългарската реч, е познато отдавна на ценителите на художественото слово. Но тук авторът е напуснал белетристиката, за да създаде изключително писание, доближаващо се до старовременните летописи. Вълшебен урок по хуманизъм, твърдост и родолюбие", бе оценката на председателя на Съюза на писателите, поета Боян Ангелов.

"Вагенщайн извършва кръвосмешение между високата и ниската култура. В книгата си ни показва как от високата култура могат да потекат соковете на познанието към народа, защото държавникът Борис защитава народните интереси. Текстът му е завет на призван писател към младите как да се служи на отечеството, за да има национален и световен напредък", каза по повод качествата на автора и стойността на произведението проф. Чавдар Добрев.

Когато Джуни Александрова и Вели Чаушев зачетоха откъси от "Съновидението...", авторът, развълнуван от вниманието, не се стърпя и се включи в рецитала. Прекрасната вечер бе озвучена от рояла на проф. Снежана Барова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай