Четвъртък,

Огромен успех за българската литература! Ново признание за Господинов

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
2135
Огромен успех за българската литература! Ново признание за Господинов
A
A
A

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е в краткия списък за международната награда "Букър", съобщиха организаторите. Той е първият български автор с номинация за престижната международна литературна награда.

Номинацията е за английското издание Time Shelter, преведена от български от Анджела Родел.

"Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него", се казва в мотивацията на журито, написа във Фейсбук Георги Господинов, предаде БНТ.

"Това е огромен успех и за писателя, и за българската литература", коментира в социалната мрежа Стефан Тафров.

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г., а сред носителите й са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. През 2005 г. започва да се присъжда и международният „Букър“, който е за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. 

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата-победител. Носителят на приза за 2023 г. ще бъде обявен на 23 май. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com