Одри Тоту води церемониите край Лазурния бряг

На червения килим чакат Ларс фон Триер, който миналата година обяви на феста, че разбира Хитлер

Одри Тоту води церемониите край Лазурния бряг | StandartNews.com

Кан. Скандали и свалки отново ще се изсипят върху червения килим пред Двореца на киното в Кан. По-стълбите на вече леко поовехтялата сграда ще дефилират някои от най-големите звезди на седмото изкуство. Голяма интрига тресе клюкарите в гилдията - дали Ларс фон Триер ще се появи край Лазурния бряг. Провокативният датски режисьор доскоро беше персона нон грата за форума. Игнорирането си той спечели през 2011 г., когато на пресконференцията за филма си "Меланхолия" направи неблагоразумна шега с Холокоста.

"Фон Триер предизвика тогава мега смут, който дойде като инжекция хероин на организаторите. Той заяви, че "разбира" Хитлер, въпреки че фюрерът "направил някои погрешни неща", припомня британският в. "Телеграф". Триер направи плах опит да даде обяснение на мнението си. Най-добрият коментар по непохватното му отъждествяване с нацистките чувства към евреите, дойде от звездата на "Меланхолия" Кирстен Дънст, която седеше до него по това време: "О, Ларс, това беше крайно".

Сега програмният директор на Кан Тиери Фремо отмени забраната за присъствие на Триер, но неговият нов филм "Нимфоманка" не е в състезателната програма. А обяснението е, че все още не е готов. Лентата с откровени секс сцени, за които са използвани порно актьори, е смятана от някои за върха в работата на режисьора.

Кан няма да бъде Кан, ако не се случи нещо скандално от откриването до връчването на "Златната палма". Миналата година имаше обвинения, че няма нито една жена режисьор в първа дивизия. Сега домакините са се поправили - Валерия Бруни-Тедески със "Замък в Италия" и София Копола с "Блестящият пръстен" мерят таланти с мъжете.

Пол Нюман и Джоан Удуърд са символите на тазгодишния панаир на суетата в Кан. Плакатът с кадър от техния филм A new kind of love на Мелвил Шавелсон от 1963 г. ще посреща звездите на входа на Двореца. "Тази двойка олицетворява духа на киното като никоя друга. Фестивалът отдава почит към паметта на Пол Нюман, който почина през 2008 г., и сваля шапка и поднася нестихващи адмирации към Джоан Удуърд - негова съпруга и най-любим партньор на екрана", обясняват организаторите.

Двамата са почетени от Кан още през 1958 г. - годината на техния брак. Тогава участват в конкурса с филма на Мартин Рит "Дългото горещо лято" - първия, в който се появяват заедно на екран. В Кан аплодират режисираните от Нюман филми с Удуърд - "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени" и "Стъклената менажерия".

Честта да открие фестивала се падна на най-новата триизмерна екранизация на "Великият Гетсби" от Ф. Скот Фицджералд с режисьор Баз Лурман - с Лео ди Каприо, Кери Мълиган и Тоби Магуайър. А главният цербер, който ще отсява кандидатите за "Златна палма", е Стивън Спилбърг. Ще му асистират Никол Кидман, Анг Лий, Кристоф Валц. Румънецът с "палма" Кристиян Мунджиу, Даниел Отьой и звездата на Боливуд Видя Балан също ще гласуват за най-добрия в Кан.

Двадесет са режисьорите, които ще се състезават за голямото отличие. В центъра са филмите на майстори, които и преди са си тръгвали от Кан със "златото". Стивън Содърбърг показва Behind the Candelabra с Майкъл Дъглас в ролята на Либерачи и Мат Деймън като неговия любовник. Джоел и Итън Коен с Inside Llewyn Davis също са намерили място сред съревноваващите се. Филмът на Роман Полански е по еротичен роман, а този на Джим Джармуш, включен в програмата с известно закъснение, е вампирска любовна история. Сред претендентите са и датчанинът, работещ в САЩ Николас Виндинг Рефн, французинът Арно Деплешен и италианецът Паоло Сорентино.

Списъкът предполага поредната порция ексцентричен черен хумор, психотрилъри, сюрреалистични кошмари. От по-далечни територии са Грисгрис Махамата-Салех Харуна от Чад, Цзя Джанкъ от Китай, Миике Такаси и Хирокадзу Корееда от Япония. Особен прецедент е участието на иранеца Асгар Фархади. Той е откритие на Берлинския фестивал, където получи награда за режисура и "Златна мечка" за "Разводът" (2011), който по-късно се сдоби и с "Оскар" за чуждоезичен филм. В Кан Фархади ще е за пръв път с "Миналото".

Както всяка година, ще има благотворителна анти-СПИН гала, на която ще присъстват Шарън Стоун, Джанет Джексън, Хайди Клум, Джесика Частейн. Там ще пеят Шърли Беси, която вече е на 76, Ели Гулдинг и групата "Хот Шел Рей" от Тенеси. Специалната изненада на вечерта ще бъде ню уейв сетът на "Дюран Дюран", за които това е първата поява пред публика. Кинофестивалът ще бъде закрит на 26 май с трилъра "Зулу", сниман от Жером Сал в Южна Африка с Орландо Блум и Форест Уитъкър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай