Ода Жон – между изкуството и скандала

Михаела Дановска не е нарушила протокола, смятат познавачи

Ода Жон – между изкуството и скандала | StandartNews.com

Михаела Дановска „работи“ на ръба между приемането и отвращението, категорични са експерти, които коментират възмущението от „Натюрморта-вечеря“ от проекта на Ода Жон в Националната галерия. Но тя не е нарушила протокола, защото така нареченото „голямо плюскане“ се е случило в зала, по чиито стени има само огледала, но не и живописни шедьоври. Поканени около трапезата разказват,  че и по пътя към нея не са минали през пространства, които биха могли да бъдат осквернени от отрупаните блюда за 100-те човека,  свързани със съвременното изкуство.

Коя е Михаела Дановска? Още като дете попада в обсега на популярността, след като изгрява върху  календарче на авиокомпания "Балкан", където баща й работи като графичен дизайнер.  Завършва Художествената гимназия в София, а на 18 влиза в класа на професор Йорг Имендорф в световноизвестната академия в Дюселдорф. Именно той я нарича Ода Жон - ода е  съкровище на старонемски, а жон – жълто на френски. Имендорф е ученик на легендарния Йозеф Бойс и любим автор на някогашния федерален канцлер Герхард Шрьодер. Професорът става съпруг на Ода и баща на дъщеря им Ида. След смъртта му преди 11 години семейството напуска Германия и се установява в Париж. През 2012 година Ода Жон получава голямата награда за живопис на фондация "Пиер Карден". Нейни творби са в международни музеи и лични колекции. Доста от работите, включени в изложбата в Двореца, са притежание на най-големите й почитатели – колекционери от Франция и Германия, някои от които гостуваха в София за скандалната вечеря.   

„Стилът й напомня за сюрреалистите и немския експресионизъм. Но същевременно с това е изпълнен както с лирика и романтика, прелест и уют, така и с  еротика, агресия, сарказъм“, пишат критици за нарисуваните от Ода Жон вплетени в болезнена симбиоза тела и хибридни същества.

Публиката у нас ще види и пътуващата скулптура "Прегръдката", вдъхновена от „Пиета“ на Микеланджело. Ода Жон първо я е направила от стотици килограми глина, за да бъде излята след това от бронз - светло патинирана композиция от две тела, оплетени в осмица: знакът на вечността и безкрайното. Операторът Емил Христов е снимал отблизо процеса. „Прегръдката“ трябва да бъде представена на пет специално подбрани места из България – между небето и земята. През септември е била във Варвара,  скоро ще се появи в парка на двореца „Врана“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай