Обявиха Ушев за най-добрия аниматор в света

Водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци признаха българина

Обявиха Ушев за най-добрия аниматор в света | StandartNews.com

Българският аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев оглави Топ 4 сред най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.  Името на Ушев е поставено на първо място от 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, начело с Каролина Лопез, информираха от екипа на българина.

В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ). В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен "Отнесена от духовете" на японския режисьор Хаяао Миязаки.

"Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям", написа художникът във Фейсбук.

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния Филмов Съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, включително номинация за "Оскар", Кристал от Анси, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ("Златен Глобус"). Член на американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на Изкуство и литература на Френската Република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай