Обявиха най-добрия албум на 80-те години

Това е "The Joshua Tree" на U2

Обявиха най-добрия албум на 80-те години | StandartNews.com

Албумът на U2 от 1987-а "The Joshua Tree" бе провъзгласен за най-добрия от 80-те години на миналия век. Тавата превръща музикантите в една от най-популярните групи благодарение на хитове като "With Or Without You" и "Where The Streets Have No Name". Сега слушатели на радио 2 на BBC го избраха за албум на десетилетието, предаде БТА. Анкетата е направена във връзка с предстоящия британски Национален ден на албумите.

На второ място е "Brothers In Arms" на "Дайър стрейтс". Следва дебютът на "Стоун роузис", носещ името на групата. В топ 20 на класацията са само албуми на мъже с едно изключение - "Hounds Of Love" на Кейт Буш, заел 11-ото място. Албуми на Мадона, Джанет Джаксън, Трейси Чапман и Грейс Джоунс са по-надолу в класацията. На четвърто място в класацията е "Thriller" на Майкъл Джексън. Пети е "Appetite For Destruction" на Guns N' Roses. Следват "Dare" на "Хюман лийг", "The Queen Is Dead" на "Смитс", "Graceland" на Пол Саймън, "Lexicon Of Love" на Ей Би Си. Десети е "Purple Rain" на Принс.

Албумът "The Joshua Tree" e написан в условията на Студената война. Той отразява двете страни на Американската мечта - блясъкът и "безперспективността и алчността" в ерата на Рейгън, по думите на басиста Адам Клейтън.

"И сякаш се връщаме към това. Политиката още е толкова поляризирана. Радваме се, че хората още чувстват тези песни близки, нощ след нощ, година след година", каза китаристът Едж, след като чу резултатите от анкетата.

"The Joshua Tree" донесе на U2 награда "Грами" за албум на годината. Песни като "I Still Haven't Found What I'm Looking For" and "Bullet The Blue Sky" - критика на политиката на САЩ в Централна Америка, все още са сред най-харесваните в концертите им. Във Великобритания тавата заема девето място по продажби през 80-те години. С по-добри показатели тогава са "Bad" на Майкъл Джексън и "No Jacket Required" на Фил Колинс, които сега са на по-задни места в класацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай