Общините искат от 2 до 3% от плоския данък за хазните си

Общините искат от 2 до 3% от плоския данък за хазните си | StandartNews.com

Добрич. Между 2 и 3 % искат общините от данъци върху доходите на физическите лица да влизат в хазните им. Това заяви изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова като допълни, че една от основните теми за дискусия в рамките на провеждащата се 17-та годишна среща на общинските финансисти.

По предварителните разчети така държавният бюджет ще намалее с 400 милиона лева при 2 % и 600 милиона лева при 3 % като тези пари ще бъдат директни данъчни приходи в общинските хазни и основно ще подпомогнат кметствата в поддържането на пътна инфраструктура, както и на плащанията за улично осветление. "Постигнахме споразумение в работната група по три основни момента.

Първият е да бъде ставката единна за цялата страна. Данъкът да постъпва по постоянен адрес на заетото лице като отчитаме, че теоретична загуба ще имат черноморските общини, защото постоянните адреси на заетите лица са в близост до тях, но не и в самите тях. Другият съществен момент, за който се споразумяхме, е да бъде определен преходен период от порядъка на 2 до 3 години, в който в цялата страна да се работи с една ставка и общините да не могат да варират с нея. Остава обаче открит въпросът за начина на администриране на този данък. Това ще бъде една от основните дискусии на последното заседание на Съвета за децентрализация през юни" заяви Чавдарова.

Тя добави, че ако това бъде прието в бюджет 2015, най-бедните общини имат шансове да увеличат местните си приходи с 50 до 100 %. Чрез дискусиите в рамките на годишната среща общинските финансисти ще обсъждат и промяната в таксата за битови отпадъци.

Чавдарова заяви още, че кметствата се надяват да има положителни резултати по програма "Околна среда" след направения одит на изпълняваните проекти. Изпълнителният директор на сдружението допълни още, че има водени разговори какви отговорности ще поемат общините, ако им бъде даден финансов ресурс от ДОД на физическите лица като на този етап се предвижда общинските администрации да бъдат изцяло отговорност на кметствата и държавата да оттегли своята от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай