Новогодишният фестивал чества Гяуров и Фон Караян

Събитията започват на 16 декември в зала 4 на НДК

Новогодишният фестивал чества Гяуров и Фон Караян | StandartNews.com

90 години от рождението на великия бас Николай Гяуров чества НДК. Един от най-големите оперни певци, оставили ярка следа в програмата на Новогодишния фестивал, ще бъде почетен със серия от събития. На 16 декември от 17 часа в зала 4 ще се състои среща-разговор, посветена на световния бас с водещ Екатерина Дочева. „За Николай Гяуров е казано всичко. И нищо. Всичко, защото всяка негова стъпка от изключителната му оперна кариера се следеше от диригенти, колеги, критици, публика и се коментираше – писмено или устно. Материалите за ролите му, за подхода му към всяка една от тях са публикувани буквално в цял свят. Незабравимите му сценични превъплъщения бяха обект на анализи и сравнения, на възторзи, на проницателни, вдъхновени и не толкова критически рефлексии. Стотици страници в книги, списания, вестници и интернет-сайтове се занимаваха с темата „Гяуров”. Нищо – защото изкуството му е безмерно, многостранно и дълбоко, съдържа пластове, предлага безкрайна проблематика, която и най-сериозни и известни личности в полето на оперната критика и публицистика не успяват да анализират до изчерпване“, споделя Екатерина Дочева.

Малко известни записи на Гяуров са в съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал. На 16 декември от 18, 30 часа в „Люмиер“ гледаме концертно изпълнение от зала 1 на НДК от 1984 година на „Атила“ на Верди с  Николай Гяуров, Мари Крикорян, Никола Василев, Петко Маринов, Борис Богданов. Участват оркестър и хор на Софийската опера с диригент Владимир Гяуров. Документалният филм „Неизвестното за световноизвестния” на Станислава Калчева и Иван Тонев е на 21 декември от 17 часа в „Люмиер“. Записът на „Аида“ на „Ла Скала“ в Милано от 1985-а е на 22 декември от 17 часа с Мария Киара, Лучано Павароти, Гена Димитрова, Николай Гяуров,  Хуан Понс, Паата Бурчуладзе.  Оперният рецитал на Мирела Френи и Николай Гяуров в НДК от 1982-а с оркестъра и хор на Софийската опера и балет с диригент Емил Чакъров, ще се завърти на 28 декември от 18 часа.

Още една кръгла дата се отбелязва през 2019-а: 40 години от смъртта на Херберт фон Караян. Публиката ще оцени концертен запис от 1983-а от гостуване на Виенската филхармония, начело с гениалния диригент в НДК. Прожекцията в „Люмиер“ на 27 декември от 19 часа е изпълнение на Брамс – Симфония №1 в до минор, опус 68.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай