Сряда,

Нова версия за гроба на Александър Македонски

От: Агенция Стандарт -
769
Нова версия за гроба на Александър Македонски
A
A
A

Тленните останки на Александър Македонски се намират във Венеция в събора „Сан Марко“ - това е хипотезата, която представи британският любител историк Андрю Чаг, автор на книгата „В търсене на гробницата на Александър Велики”. Чаг, който е физик, проучва в продължение на години историята на Александър Македонски. Според него, саркофагът в Британския музей, донесен от египетския храм на фараона Нектанеб II и надгробната плоча в катедралата „Сан Марко” във Венеция, са част от гробницата на Александър.

Според Чаг, в празния саркофаг на Нектанеб II е поставено тялото на монарха, което е изпратено по-късно в Александрия. През XVI век венециански търговци са внесли надгробния камък в Италия заедно с останките на, както са си мислели, християнския светец Марк. В края на XVIII празният отново саркофаг е открит от учените на Наполеон. 
Английският изследовател смята, че не е изключено мощите на св. Марк, които се намират в катедралата във Венеция, в действителност да принадлежат на Александър Македонски. За съжаление, антрополозите не могат да потвърдят или отхвърлят версията, тъй като църквата забрани да се прави експертиза.

Гръцките археолози са убедени, че царят е погребан в Александрия в Египет – миналата година там откриха неговата статуя. За смъртта на Александър Македонски има различни версии, припомня Дарик. След принудителното си завръщане от тежкия поход в Индия Александър се установил в столицата на древна Персия Вавилон. Изтощените от постоянни войни македонци се разбунтували. Според свидетелства на очевидци, великият пълководец пирувал в продължение на два дни, пиейки неразредено вино. Накрая изпил един голям бокал на екс, след което извикал силно като при удар. Отнесли го полужив в постелята му. Александър бил измъчван от болки и даже поискал да му дадат меч, за да сложи край на страданията. Състоянието му се влошило, мъчели го треска, жажда и халюцинации. На шестия ден вече не бил в състояние да говори, а само движел ръцете сиНа тринадесетия ден – 11 юни 323 г. пр.н.е., царят починал на 32-годишна възраст. 

Не всички писания, свързани със смъртта му, са се запазили, но въпреки това събитията са добре документирани. Все пак и до днес остава загадка причината за смъртта му. Основната версия, поддържана и от майка му Олимпия, е, че Александър е бил отровен умишлено. През годините учени изтъкват различни доводи в подкрепа на тезата за отравяне, но има учени, които смятат, че смъртта на императора е следствие от заболяване и раняване.

Поредно проучване на авторитетни историци от Западна Европа и САЩ  предполага, че великият пълководец  е починал от западнонилска треска.

Съществува още една хипотеза, според която той не е умрял, а просто е изпаднал в кома. Свидетелствата сочат, че шест дни след смъртта на Александър, тялото му не е имало признаци на разлагане, което е прието като доказателство за божествения му произход. Балсамираното тяло на царя е поставено в стъклен, а според други свидетелства - в златен ковчег, пълен с мед. По традиция той е трябвало да бъде откаран в родната си Македония (на територията на днешна Гърция), но самият Александър Македонски е завещал да бъде погребан в Египет. Най-вероятното място на гробницата му е градината Шалалат в центъра на Александрия. Миналата година по време на разкопки там беше намерена антична мраморна статуя на императора. Експедицията работи там вече 21 години, като упорството на учените е напълно разбираемо – откриването на гроба на Александър Велики ще стане световна сензация.
 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички