Никола Манев откри „Моята България” в АУБ

Никола Манев откри „Моята България” в АУБ | StandartNews.com

Изложба под надслов "Моята България" на българския художник акад. Никола Манев е подредена във фоайето на Американския университет в България. Експозицията се организира със съдействието на "Арт Виза" – България. Маестро Никола Манев има зад гърба си 170 изложби по цял свят и над 3000 нарисувани картини, собственост на наши и чужди галерии и частни колекционери. През последните години дели поравно времето си между Париж и Варна. Организатор е на фестивала на изкуствата в Чирпан, провеждан от 2000 година насам. От 2008 г. е академик на Българската академия на науките и изкуствата. През 2013 г. е отличен с награда "Златен век" на Министерството на културата за цялостен принос в изобразителното изкуство.

Акад. Манев нарича себе си интуитивен художник, който се вдъхновява от природни феномени и уточнява : "Аз първо рисувам с очи, видяното се трупа в подсъзнанието и излиза на бял свят в ателието. Там се раждат моите странни, причудливи композиции".

"Въпреки трудното положение и демографския проблем, в които се намира нашата родина, тя няма да изчезне. Колкото повече обичаме България, толкова по-бързо ще излезем от кризата", каза Манев на откриването на изложбата си пред стотина млади почитатели на изобразителното изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай